„Třikrát týdně trénovat není moc, ale aspoň tak," překvapuje v rozhovoru trenér, který si prošel angažmá v ligovém dorostu a juniorce Zbrojovky Brno, Líšní, Bystrcí, Židenicemi, Třebíčí i Zábřehem. Ve středu 26. února hraje Ráječko semifinále turnaje v Líšni s domácím týmem.

Jak jste spokojený s kvalitou soupeřů na líšeňském turnaji? Máte za sebou tři zápasy.

Moravská Slavia má kvalitu, hrají za ni i bývalí třetiligoví hráči, silná byla i Líšeň, nastoupila proti nám a ž na Dostálka kompletní.

V posledním utkání s dorostem Zbrojovky Brno jste poprvé prohráli.

Ano, ti byli také kompletní i se Šuralem, nám chyběl Neděla, Koutný, Badura i Martin Sehnal, hrát už zkoušel po zranění Tenora. Oni nastoupili s vysokým presinkem, byli rychlí, hráli agresívně, napadali ve dvou hráčích. Fyzicky byli velice dobře připravení. Pro nás je takový zápas za dva tréninky, potřebovali bychom s takovým soupeřem hrát každý týden. taky se hrál na velkém hřišti, na kterém jsme toho zatím moc nenahráli.

Víkendové zápasy se ruší a přesouvají se na středu, půjde o semifinále, kdy hrajete s Líšní o finále. Berete to prestižně?

Nevím jak v Líšni, pro nás je to pořád hlavně příprava. V ní potřebujeme vyzkoušet všechny hráče. I když je fakt, že v tomhle zápase už chci hrát tak, jak by to mělo vypadat i v mistrovských zápasech.

Co říkáte na současný tým, který máte k dispozici?

Myslím, že je ještě kvalitnější, než byl, přibyla stoperská dvojice Maška, Daněk, ještě si to musí všechno sednout, ale i s těmito hráči a jejich přístupem k tréninkům jsem spokojený.

Ráječko má velice kvalitní přípravu, nevadí vám frekvence tréninků?

Myslíte, že jsou jen třikrát týdně?

Myslel jsem, že jsou tak často…

Byl jsem zvyklý na jiný režim, třeba každodenní trénink. V Třebíči to bylo pětkrát týdně, v Zábřehu ve 3. lize šestkrát, tady je to třikrát týdně plus zápas, není to úplně podle mých představ, ale na tuhle úroveň jsem spokojený.

No právě, Olympia hraje krajský přebor a taková příprava je docela nadstandardní, jsou i divizní týmy, kde trénují dvakrát týdně.

To se divím, na divizi je podle mě minimum čtyřikrát týdně.

Možná to souvisí s tím, že nižší soutěže už jsou většinou amatérské a hráči potřebují čas na práci, rodinu a další věci.

Já tvrdím, že buď fotbal máte rád a chcete, aby se klub někam posunul, a pak se mu věnujete naplno a dáváte tomu maximum, nebo je vám to jedno a můžete hrát třeba nějakou nižší krajskou soutěž. Ale i proto, že nechci hráče vytahovat od rodin, pořádali jsme soustředění přímo v Ráječku, navíc to klubu šetří peníze. A kdo byl unavený, mohl si odpočinout, myslím, že to nepřeháníme.

To dává smysl. Navíc jsem si všiml, že v Ráječku dáváte důraz i na regeneraci. Mám dojem, že mnoho zranění je i následkem špatného tréninku a nekvalitní regenerací. Prošel jste více kluby, co si o tom jako zkušený trenér myslíte?

Samozřejmě příprava by měla zahrnovat všechno, trénink rychlosti i vytrvalosti, ale také regeneraci. Ve Zbrojovce jsem měl osmnáct, dvacet lidí a málokdy někoho zraněného, jsem rád, že pan Bláha zajistil možnost regenerace v Černé Hoře, kde je to nádherné, a že to i hráči pochopili. Kolikrát se také stavěli i zranění hráči, to jsem nedělal nikdy, zastávám názor, že se zranění musí hned léčit, jinak se to akorát prohlubuje.

S jakým výsledkem budete na jaře spokojený?

Máme kvalitní tým, ale víte jak to je, i ta zranění můžou přijít. Údajně přišli o nějaké hráče Bosonohy i Mutěnice, ale já nevím, jak na tom ty týmy teď jsou, osobně bych byl spokojený, kdybychom skončili do třetího místa.