Davidu Juranovi z divizního týmu FK Blansko se podařilo obhájit prvenství. „Ani jedno z vítězství jsem nečekal, ale jsem za obě rád," usmíval se po vyhlášení nejlepší z jedenáctky nominovaných, který převzal cenu od Tomáše Polácha, bývalého hráče Zbrojovky Brno a Slovácka.

„Rozhodlo asi to, že jsme se na jaře s Blanskem zachránili a na podzim se nám dařilo. Taky účast v Irsku na amatérském mistrovství Evropy. Ale bez spoluhráčů bych nikdy nevyhrál, takže jim za to děkuju," skromně popisoval cestu k obhajobě kouzelník mezi tyčemi. V podzimní části se dostal společně se Švancarou do ideální sestavy divize D.

Jeho FK Blansko v jarní části vybojovalo divizní příslušnost i pro nadcházející sezonu, když skončilo na 14. místě. Podzimní kola se svěřencům trenéra Michala Kuglera vydařila a přes zimu se tak může Blansko vyhřívat na šestém místě s pouhou pětibodovou ztrátou na vedoucí Starou Říši. Do druhé poloviny naklušou blanenští fotbalisté pod vedením nového trenéra Zbyňka Zbořila. „Když zůstanu v Blansku, chtěl bych s klukama hrát ve středu tabulky nebo i o první místo. A v létě zkusit vyšší soutěž," spřádá osobní i klubové plány Juran.

Fotbalista roku 2015 (OFS Blansko)
- Celkové pořadí: 1. David Juran (FK Blansko), 2. Martin Sehnal (SK Olympia Ráječko), 3. Jan Trtílek (FK Blansko), 4. Petr Švancara (FK Blansko), 5. Jiří Vorlický st. (TJ Vilémovice), 6. Martin Tajnai (SK Jedovnice), 7. Martin Fadrný (FC Boskovice), 8. Michal Šenk (TJ Sokol Rudice), 9. David Müller (FC Boskovice/FK Blansko), 10. Michal Macko (ASK Lipůvka), 11. Daniel Keprt (TJ Rakovec Kotvrdovice)
- Dorostenci: Jan Matuška (TJ Sokol Rudice/FK Blansko)
- Žáci: Tomáš Farník (FK Blansko)
- Přípravky: František Čejka (FC Boskovice)
- Trenér: Tomáš Šenk (SK Jedovnice)
- Rozhodčí: Jakub Hlubinka
- Síň slávy: Zdeněk Kuběna, Milan Veselý

Druhé místo patřilo ráječskému Martinu Sehnalovi, který na podiu naznačil, že příští rok by mohl „změnit bydliště" ale detaily prozradit zatím nechtěl s odvoláním na to, jak se k tomu postaví vedení Ráječka. Trojici „medailistů" uzavřel na bronzové příčce Jan Trtílek z Blanska. Fotbalový bavič, showman a hračička Petr Švancara skončil těsně pod stupni vítězů. Loňský druhý muž a v nominaci jediný z týmu Boskovic, Martin Fadrný, skončil letos na sedmé příčce.

Cenu pro nejlepšího trenéra převzal jedovnický Tomáš Šenk. Porazil dva stratégy a uznávané kouče nejen na okrese, Michala Kuglera z Blanska a Petra Vašíčka z Olympie Ráječko. „V téhle konkurenci jsem byl vyznamenaný jako trenér z nejnižší soutěže. To mě velice těší. Je to však i o štěstí na hráče a záleží, jak hraje celý tým. Připsal bych výhru i sezoně a týmu, který v Jedovnicích je," popisoval nadšeně vítěz kategorie trenér roku, který dostal titul jako dárek v den svých narozenin.

Jeho výhra byla naprosto opodstatněná. „Sezona byla úspěšná, protože jsme postoupili do I. B třídy asi po dvaceti letech, pokoušeli jsme se o to dva nebo tři roky a v soutěži jsme měli výborné výsledky. Aby se povedlo titul trenér roku obhájit, můžeme udělat to, že budeme podávat takové výkony, jako jsme podávali celý minulý rok a třeba to vyjde," dodal Šenk.

Z řad výrazných osobností byli do síně slávy uvedeni Zdeněk Kuběna a Milan Veselý. Se vzkazem pro nastupující fotbalovou generaci si hned věděli rady. „Vypněte mobily, počítače a choďte na hřiště," nabádal mladé hráče Veselý.

Jeho výzvu si poslechli i vítězové juniorských kategorií. Ocenění pro nejlepšího dorostence převzal Jan Matuška, žákovskou kategorii ovládl Tomáš Farník a nejlepším z řad fotbalistů přípravky byl František Čejka. Anketu o nejlepšího rozhodčího vyhrál Jakub Hlubinka.

Celému slavnostnímu vyhlášení asistovala a ceny předávala řady významných osobností. Nechyběl tam senátor Jozef Regec, starostka Boskovic Hana Nedomová, její blanenský protějšek Ivo Polák, místopředsedové Blanska a Boskovic Jaromíra Vítková, Jiří Crha, Petr Malach a z fotbalové branže třeba bývalí ligoví fotbalisté Tomáš Polách, Karel Jarůšek a reprezentanti v malé kopané Jan Koudelka a Ondřej Paděra.

IVETA BORKOVÁ