Prakticky první kunštátský výpad před pokutové území Svratky přinesl trestný kop, z něhož Ondřej Španěl nachytal brankáře Tomáše Hodu na hruškách nenápadnou technickou střelou dolů k tyči. Druhý úder přišel o patnáct minut později po rychlém brejku a zakončující Tomáš Gracias doklepl míč do sítě z pozice v malém vápně. „Nechci říct, že jsme se přímo připravovali na to, že tady na malém hřišti budeme pod tlakem, ale čekali jsme to. Takže jsme se chtěli spoléhat na rychlé brejky,“ usmíval se po poločasu vedoucí hostujícího mužstva Petr Loukota.

Hosté skutečně celých pětačtyřicet minut čelili soustavnému tlaku domácích, ale hodně bezzubému. Jedinou jejich gólovou šanci, střelu Pavola Bábely, ve 22. minutě bravurně zlikvidoval hrdina druhého poločasu Ivo Loukota v kunštátské brance. „Výkonem jsme vyhnali diváky," zlobil se při nástupu do druhého poločasu domácí špílmachr Zdeněk Partyš. Popravdě řečeno důvodem notně prořídlých ochozů byl hlavně přestávkový liják, ale pravdu měl i někdejší velký talent Zbrojovky. V bojovnosti, která svrateckým v první půli chyběla, šel ve druhé části příkladem.

Díky zvýšeným otáčkám měli domácí ve druhé půli místy drtivý tlak. Ten umocnila rychle vstřelená branka a pak i zbytečné vyloučení Aloise Zemana za zakopnutí míče, když pět minut před tím viděl žlutou kartu za faul. Jenže svratecké hře chyběl nápad a na mokrém trávníku obvykle účinné střely ze středních vzdáleností. Stereotypně centrované míče odvraceli vysocí stopeři Kunštátu a především vynikající Loukota. Z tlaku a nespočetně skrumáží ve velkém vápně přece jen domácí měli řadu šancí, ale Loukota doslova čaroval. „Byl vynikající, chytil nejméně sedm gólů,“ posteskl si jeden z domácích fanoušků a nebyl daleko od pravdy.

Například při hlavičce Romana Zavřela v 69. minutě už svratečtí jásali, ale najednou se pod břevnem zjevily ruce v zeleném brankářském dresu. „Nám se teď daří, máme dobrou partu. Jo, něco jsem tam chytil. Byl jsem dost vyhecovaný a hodně mě to bavilo. A který zákrok byl nejdůležitější? Ta hlavička? Ne, já myslím, že asi tři chycené střely v závěru, a hlavně ta do toho vinglu. Za to jsem hodně rád,“ odmítal gratulace jasně nejlepší muž zápasu.

„Kdyby mně před utkáním nabízeli bod, tak bych ho bral oběma rukama. Že to dopadlo takhle, to je samozřejmě o hodně lepší. Těžko někoho vyzvedávat, ale určitě za tím bylo výborné bránění. A vydrželi jsme to celý zápas,“ vyzvedl kvalitní defenzívu celého týmu a efektivitu útoku Loukota starší.

FC Svratka Brno – FK Kunštát 1:2

Poločas: 0:2. Branky: 48. Hansl – 8. Španěl, 23. Gracias

Rozhodčí: Vajdík – Jonáš, Bělák

ŽK: Pecha, Bábela, Hansl – R. Zeman, A. Zeman, Ducháček, Loukota

ČK: 64. A. Zeman

Diváků: 170

Svratka: Hoda – Zavřel, Živný (24. Zlámal), Svensson, Těžký – Havlín, Partyš, Havel (36. Krumpholc), Bábela, Pecha (59. Hansl) – Chlad

Kunštát: I. Loukota – Videman, Španěl, Ducháček, R. Zeman – D. Bednář (90. Horák), Gracias, Hruška (86. Z. Bednář), A. Zeman, Boček (89. Komárek) – Štencl