Divizní sestupová matematika je známá již delší dobu. Ze soutěže odstoupivší Tišnov doprovodí do krajských přeborů dvě mužstva. Havlíčkobrodští si z Blanska nutně potřebovali odvézt všechny tři body, aby si záchranu mohli v posledním kole doma se Starou Říší ukopat sami. Získaný bod jim k tomu nestačí. Jejich největší konkurent Strání sice prohrál v Tasovicích 2:3, ale při případném stejném konečném bodovém zisku (nyní mají oba týmy čtyřiadvaceti bodů) má Strání s Havlíčkovým Brodem lepší vzájemnou bilanci (1:2 – 8:1). A nedá se čekat, že Strání v posledním kole doma klopýtne s beznadějně poslední Třebíčí.

Proto trochu překvapilo, že tým z Vysočiny nastoupil v Blansku s vyčkávací taktikou. Domácí tak lacino získali územní převahu a vypracovali si z ní několik šancí. Ale stejně jako ve většině předchozích utkání měli problémy s jejich zakončením. „Bylo toho víc, ale Dvořák a Sodomka šli v prvním poločase prakticky sami na brankáře. Průběhu by odpovídalo naše vedení dva až tři nula. Takže jsme mohli rozhodnout už do přestávky. Je to pořád stejné, máme spoustu šancí, neproměníme je a pak více méně z jedné střely na branku dostaneme jeden gól,“ komentoval remízu trenér Blanska Martin Maša.

I ve druhé půli pokračovali aktivněji jeho svěřenci. Tentokrát už i s úspěšnou koncovkou. V 56. minutě se na levé straně uvolnil Dominik Šmerda, dostal se za obranu a Tomáši Sodomkovi nachystal míč prakticky před prázdnou branku. Domácí fandové čekali, že to bude ten impuls, který povede Mašovu jedenáctku k doražení soupeře.

Charitativní štafeta You Dream We Run se v Blansku běžela na atletickém stadionu už pošesté. Pomohla splnit sny šestnácti postiženým. Devíti dětem a sedmi dospělým.
Kůň či rotoped. Tisíce běžců splnily na blanenském stadionu sny postiženým

Stal se pravý opak. Po ztrátě míče uprostřed hřiště přišel rychlý brejk, Michal Polcar se z pravé strany dostal až do pokutového území Blanska a prostřelil bránící hráče i brankáře za zadní tyč. „V prvním poločase byli domácí o něco lepším týmem. My jsme hráli ze zajištěné obrany a spoléhali na rychlé protiútoky. Měli jsme několik příležitostí, které jsme nedotáhli. Po změně stran byli domácí častěji na míči a podařilo se jim dát vedoucí branku. Paradoxně jsme pak my začali hrát a poslední půlhodinka se odehrála na půlce soupeře. Jenže z tlaku jsme vydolovali pouze vyrovnávací gól,“ řekl po utkání trenér Brodu Jiří Pabousek.

I době vyšší havlíčkobrodské snahy mohli domácí strhnout vítězství na svoji stranu. Šance Šmerdy a opět Dvořáka se dají označit za veliké. „Zase jsou to dva ztracené body, ale tentokrát to nebylo dobré ani herně, v kombinacích bylo mnoho nepřesností,“ dodal Maša.

Pro blanenské fotbalisty skončí tento divizní ročník ve středu, kdy opět na domácím trávníku nastoupí proti Tasovicím. Výkop bude v pět hodin odpoledne.

FK Blansko - Slovan Hvalíčkův Brod 1:1
Poločas: 0:0. Branky: 56. Sodomka – 70. Polcar. Rozhodčí: Koláček – Volek, Smýkal. DS: Kundelius. ŽK: Feik, Sodomka, Bárta, Šmerda – Peřina, Henek, Háněl, Kubát. Diváků: 127.
Blansko: Záleský – Imramovský, Šplíchal, Bárta, Bokůvka – Kratochvíl (71. Pšikal), Feik, Kuldan, Šmerda, Dvořák (85. Chloupek) – Sodomka (64. Trtílek). Trenér: Martin Maša.
Havlíčkův Brod: Kubát – Plíšek, Svoboda, Cajkl, Hejkal – Ondráček, J. Peřina, J. Henek, Štědrý (71. Karlík) – Háněl, Polcar. Trenér: Jiří Pabousek.