Leckdo už po podzimní části krajského přeboru fotbalistů označil tradiční tým z Brna za prvního sestupujícího. Boskovice se přesvědčily, že tak dopředu nikdy nic jistého není. V Brně na Vojtově prohráli 0:2. „Soupeře jsme rozhodně nepodcenili. Chtěli jsme hrát tak, jako ve dvou předchozích jarních zápasech, ale to se nám nepovedlo. Tak, jak to v těch dvou utkáních byl dobrý týmový výkon, tak tady na Moravské Slavii jsme jako mančaft propadli,“ přiznal po utkání jeden z dvojice hrajících trenérů Boskovic Jan Havlíček.

Po podzimní domácí prohře 3:4 tedy Boskovičtí s Brňany z Vojtovy ulice neuspěli ani na jejich hřišti.

U silnice v Josefovském údolí stojí zábrany. Usměrňují přesun žab, které míří za rozmnožováním do rybníka.
Ropuchy lezou za rozmnožováním přes silnice. Ochránti před auty je mají zábrany

Brňané to myslí se záchranou vážně nejen podle změn v kádru, ale i podle výkonu. Morenda vyhrála zaslouženě, i když k prvnímu gólu jí vydatně pomohli hosté sami. V zápise o utkání sice je autorem zapsán domácí Martin Doležel, ale spíše to byl čistý vlastenec.
Doležel zakroutil rohový kop v pravé strany levačkou k bližší tyči a Robin Müller nešťastnou hlavičkou trefil břevno, tyč a posléze i sít vlastní branky.

Ve víceméně vyrovnané první půli si oba týmy vytvořily spíše pološance než nějaké vyložené příležitosti. Za tu se asi dá označit samostatný nájezd domácího Libora Dufka na osamoceného brankáře hostů Jakuba Klimeše. Patnáctiletý kadet ale na podzimního třetiligového gólmana Vyškova nevyzrál. „Ale před tím klukem smekám. I když je fyzicky vyspělý, přece jen hrát už patnácti letech chlapský fotbal, a ne špatně, je výjimečné. Jemu se tyto zkušenosti určitě budou hodit,“ nekáral mladíčka za promarněnou šanci trenér slavistů Radovan Mlaskač.

Ve druhém poločase bylo dlouho více vzruchu před Klimešem než domácím strážcem branky Janem Velanem. V 57. minutě po trestném kopu a odraženém míči střílel Dufek těsně vedle. O minutu později měl Klimeš hodně starostí s „jedovatou“ ránou Doležela, kterou hrudí vyrazil na roh. Po vedoucím gólu pak měl Jan Zich stoprocentní šanci. Šel sám na Klimeše, ale ten zase bravurním reflexem vystrčil balón do rohu.

V závěru se hosté vehementně snažili o vyrovnání. Při rohových kopech se do domácího pokutového území vysunul i Klimeš, ale akce končily jen náznaky ohrožení domácí branky. Naopak ve snaze útočit za každou cenu Boskovice nechávaly v obraně okénka a jedno z nich Brňané využili k pojistce na vítězství. V poslední minutě Vladimír Bombicz našel na hranici velkého vápna zcela volného Tomáše Karase a ten nekompromisní tvrdou ranou dolů k tyči překonal boskovického gólmana. „V prvním poločase jsme měli dvě dobré příležitosti, ale nedali jsme je, ve druhém žádnou. Myslím si, že jsme si tady nic nezasloužili,“ stručně shrnul svůj pohled na zápas zklamaný Havlíček.

Moravská Slavia zůstala i po vítězství na posledním místě tabulky, ale Mlaskač vidí jaro optimisticky. „Po zimě to u nás bylo všelijaké. Naštěstí se nám podařilo nějak mužstvo doplnit a zkonsolidovat. I když tam ještě není fotbalovost, jakou bych si představoval, je na čem stavět. Už v Komíně se Svratkou a před tím s Ráječkem tam byly bojovnost a nasazení. První jarní vítězství nám určitě hodně pomůže psychicky. Věřím, že jaro bude úplně o něčem jiném než podzim,“ dodal trenér brněnských slavistů.

SK Moravská Slavia Brno – FC Boskovice 2:0Poločas: 0:0. Branky: 59. Doležel, 90. Karas. Rozhodčí: Hudec – Šenkýř, Kocman. ŽK: Zich, Dereshev – Kubín. Diváků: 60.
Mor. Slavia: Velan – Dufek (60. Doubek), Vala, Zich, Koubek – Bombicz, Bartoš, Urbánek, Doležel (78. Dereshev), Mballa – Pořízek (86. Karas). Trenér: Radovan Mlaskač.
Boskovice: Klimeš – Müller, Daněk, Černý, Preč – Novák (78. Dračka), Kubín (66. Hlaváček), Martínek, Horák – Havlíček, Stara. Trenéři: Lukáš Martínek, Jan Havlíček.

Ilustrační foto.
Blanenští kritizují staré lázně. Město připravuje rekonstrukci