Blanenští fotbaloví fanoušci už málem zapomněli, jak chutná vítězství. Ze sedmi předchozích domácích utkání jejich tým vyhrál jen jediné a to bylo už 30. září s Polnou (2:0). O to víc mužstvo toužilo se s nimi rozloučit tříbodovým ziskem. „Jsem rád, že se to povedlo. Navíc je jasné, že po jednom bodové konto moc nenabývá. Ale hlavně je to pro kluky psychická vzpruha. Přesvědčili se, že umějí vyhrávat,“ oddechl si po sérii remíz trenér Martin Maša.

Utkání jeho tým rozehrál dobře, ale úvodní dvě šance opět nevyužil. Zhruba po dvaceti minutách si navíc začal vybírat oddechový čas. Hosté získali iniciativu a po půlhodině vystihli špatnou rozehrávku domácích. Po zisku míče na jejich polovině a bleskové akci si ve vápně neobsazený kapitán Jan Nimrichtr pohodlně zpracoval míč a nedal Davidu Záleskému v brance šanci.

Hosté opanovali trávník, ale k vlastní smůle a štěstí domácích se ještě před závěrečným hvizdem asi už viděli v šatně. V poslední minutě poločasu Jan Pšikal s Martinem Šmerdou rychle nakrátko rozehráli rohový kop a volný Dominik Bokůvka po Šmerdově centru mířil hlavičkou přesně. „Byla to absolutní nekoncentrovanost, naši hráči spali, vůbec rozehrávku nezaregistrovali,“ potvrdil trenér hostů Bohdan Hecl.

Fotbalový trenér Petr Vašíček.
Tým se přiblížil úrovni Blanska, myslí odvolaný trenér Ráječka Vašíček

„Gól do šatny nám hodně pomohl. V poločase jsme si řekli, že potřebujeme být zase agresivní, jako v úvodu, což kluci od začátku druhé půle také předvedli. Hosté začali sbírat fauly a žluté karty a nakonec i červenou. To bylo hodně důležité, protože přesilovku jsme sehráli dobře. Dali jsme gól a mohli přidat i třetí pro uklidnění,“ komentoval druhou půli Maša.

Vyloučení Lukáše Horáka jeho kouče hodně rozzlobilo. „Nejen mě, ale i mužstvo. Je to náš rozdílový hráč. Dostal žluté karty za zakopnutí míče a za kecy. Tedy úplně zbytečně. Tohle já nikdy nepochopím, ale bojujeme s tím déle. Z patnácti podzimních zápasů jsme v deseti lidech dohrávali čtyři. To se musí změnit,“ ulevil Hecl.

V plném počtu byli hosté i ve druhé půli nebezpeční. Nejprve sice v rychlém sledu přežili dvě příležitosti domácích, ale pak mohli sami skórovat. Michal Muzikant ale místo střely sám před Záleským volil přihrávku.
Tvrdým trestem za vyloučení byl druhý gól, když po sérii vyražených střel nakonec klubko hráčů před brankářem Ladislavem Maxou propálil Jakub Šplíchal.

Na blanenské přehradě Palava si to mezi sebou rozdalo 170 plavců ve druhém ročníku Českého poháru v zimním plavání.
Otužilci poměřili síly na přehradě. Jedenáctý dostal svatomartinskou husu

Poté už Mašův tým kontroloval situaci. „Po vyloučení nás domácí zatlačili a už jsme nebyli schopní je ohrozit. V utkání nám chyběli dva klíčoví hráči, stoper Španihel a střední záložník Bernard. Navíc jsem dal příležitost hráčům ze širšího kádru, kteří dosud neměli takové herní vytížení. Přesto jsem věřil, že z Blanska nějaké body přivezeme. Proto mě porážka, navíc s vlastním přičiněním, hodně mrzí. Na druhou stranu se pro nás nic mimořádného neděje, máme třiadvacet bodů a už dlouho nepamatujeme, kdy jsme v tabulce byli tak vysoko. Poslední dva roky jsme hráli o záchranu,“ přijal hostující trenér porážku s velkým nadhledem.

„V posledních třech zápasech nám celkem fungovala defenzíva a teď jsme k tomu přidali i proměnění aspoň dvou šancí. A jsou z toho tři body,“ radoval se Maša.

Pokud fotbalový svaz nezruší plánovanou předehrávku prvního jarního kola, rozloučí se Blanenští s podzimem v sobotu v Rosicích.

FK Blansko – FK Šumperk 2:1
Poločas: 1:1
Branky: 45. Bokůvka, 74. Šplíchal – 29. Nimrichtr
Rozhodčí: Šula – Nejedlý, Voneš
ŽK: Šplíchal, Pšikal, Závodný, Trtílek – Purzitidis, Horák, Rozsíval, Ševčík, Max, 87. Jurásek
ČK: 61. Horák
Diváků: 127

Blansko: Záleský - Feik, Šplíchal, Bokůvka, Imramovský – Závodný – Chloupek (90. Prudil), M. Šmerda (60. D Šmerda), Pšikal, Kratochvíl – Trtílek (90. Mlčoušek)
Trenér: Martin Maša

Šumperk: Max – Šinogl, Křepelka, Purzitidis, Olejník – Dostál (65. Podhorný), Ševčík – Horák Rozsíval, Muzikant (74. Jurásek) – Nimrichtr
Trenér: Bohdan Hecl