Představí se výběry devíti zemí. V základní skupině A vedle České republiky ještě Slovinsko, Maďarsko, Německo a Itálie, ve skupině B Slovensko, Chorvatsko, Rumunsko a Bulharsko. „Mistrovstvím Evropy do 21 let navazujeme na velice úspěšné seniorské mistrovství Evropy, kde už Česká republika má velké úspěchy a na žebříčku evropské federace za poslední čtyři roky je na druhém místě. Hlavní cíl šampionátu do 21 let je co nejvíc podporovat mládež a zvětšovat členskou základnu, která například u hráčů do osmnácti let může být ještě větší nejen v České republice, ale i v zahraničí. Představí se mládežničtí talenti, kteří se mohou posunout do seniorské kategorie a vyzkoušet si dopředu mezinárodní úroveň, aniž by se jim rozklepala kolena, že jsou hned v seniorském nároďáku, a padala na ně nervozita. Doufám, že na mistrovství Evropy do 21 let v Praze navážeme i dalšími šampionáty, které plánujeme dělat každé dva roky," uvedl viceprezident Evropské federace malého fotbalu Filip Juda, který zároveň předsedá Světové federaci malého fotbalu.

malý fotbal 
- hraje se v pěti hráčích a jedním brankářem na menším hřišti i s menšími brankami, hrací doba je dvakrát třicet minut 
- asociace České republiky malého fotbalu má členskou základnu 65 000 hráčů, na světě je 35 000 000 hráčů 
- celosvětovým unikátem se pyšní pražská Hanspaulská liga, kterou hraje přes tisíc klubů.

V roli člena organizačního výboru dohlíží na evropský šampionát také generální manažer seniorské české reprezentace v malém fotbalu Luděk Zelenka. „U A týmu jsem už asi pět let a vím, jak složité bylo vybrat optimální složení mužstva, abychom měli čistý stůl, že v něm jsou nejlepší hráči, kteří malý fotbal můžou reprezentovat. Vítám, že evropským šampionátem do 21 let se nám rozšíří obzor a hráče budeme sledovat už v mladším věku, protože v našich výběrech jsme moc mladších hráčů neměli. Když v tomto věku dostanou šanci reprezentovat a zúčastnit se takové akce, je to velký bonus i pro seniorskou reprezentaci, která z toho může těžit. Sportovně jde o velkou akci a jsem strašně zvědavý, jaký dal Peťa Brejla dohromady tým a jaké vystoupení předvede. V našem trenérském štábu budeme sledovat výkony hráčů a kvalitu, kam se malý fotbal posouvá," pronesl Zelenka.

Český celek s brněnskou dvojicí Domink Kunický, Michal Mezník platí za velkého favorita domácího turnaje, ovšem o soupeřích v základní skupině nemají trenéři téměř žádné povědomí, protože výběry do 21 let vznikly nedávno. „Kolik toho víme, se rovná nule. Víme jen jména na soupiskách, ale nemáme vůbec žádnou představu, jaká bude konkurence u hráčů do 21 let. Představu o sobě nemají ani soupeři, jsme jediný výběr, který funguje trochu delší dobu. Hlavní smysl, proč jedenadvacítku děláme, spočívá v tom, že se snažíme připravit hráče pro A tým. Tak má provázanost reprezentací vypadat," prohlásil vedoucí českého národního týmu a generální manažer reprezentace do 21 let Petr Brejla.

Hloch vypadl z kádru

Český tým se od pondělního večera připravuje v Hotelu Baroko v pražských Malešicích. Ve čtvrtek dopoledne trenéři vyřadili dva hráče, brněnského obránce Jana Hlocha a pardubického útočníka Dominika Čáně. Na soupisce zůstalo šestnáct fotbalistů, kteří zastupují oblastní svazy Prahy, Mostu, Brna, Blanenska, Pardubic, Milovic a Jihlavy. „Byl jsem spokojený i s hráči, kteří vypadli, ale museli jsme některé vyřadit. Teď už zůstane kádr pohromadě až do neděle a nálada se trochu uvolnila. Na tréninku bylo vidět, že hráčům, kteří měli strach, zda se dostanou do finální nominace, už nohy povolily," doplnil Brejla.

Od vzniku jedenadvacítky nosí kapitánskou pásku na ruce mostecký zadák Lukáš Haspra. „Nálada v týmu je pohodová, jsme připravení a uděláme maximum. Máme velké ambice a hodláme ukázat na hřišti, co umíme. Chci zlato," řekl lídr týmu.

Česká nominace na Euro
Brankáři: Václav Šlégr (Most), Dominik Kunický (Brno).
Obránci: Petr Hulinský, Břetislav Tvrzník (oba Praha), Lukáš Haspra (Most), Jan Rosůlek (Pardubice), Michal Mezník (Brno).
Záložníci: Tomáš Mařík, Adam Kraus (Praha), Pavel Blaha (Blanensko), Ladislav Mužík (Pardubice), Michal Dosoudil (Milovice), Matěj Koudelka (Most).
Útočníci: Adam Širůček (Blanensko) Jan Krátký (Milovice), Daniel Kavka (Jihlava).

Česká reprezentace otevře turnaj v pátek po poledni proti Slovinsku, večer ji čeká Maďarsko. V sobotu se střetne s Itálií a Německem. Do nedělního semifinále postoupí dva nejlepší celky z obou skupin. Finále je na programu v půl druhé odpoledne.

„Sobotní zápasy ve skupině s Německem a Itálii vysílá přímým přenosem kanál ČT sport. Tak velká akce si zaslouží pozornost televize, i když domluva byla složitá, protože areál Slavoje Vyšehrad není zvyklý na takové zápasy, na parkování velkých přenosových vozů České televize. Museli jsme udělat hodně změn v areálu a žádat o ústupky města, ale nakonec se to povedlo. Západy bude snímat osm kamer, což je o tři víc než DRFG Superligu malého fotbalu, za brankou bude jeřáb s pohyblivou kamerou. Česká televize pojala mistrovství Evropy do 21 let jako trochu větší akci," pochvaloval si Zelenka, který bude spolukomentovat sobotní přenosy.

„Finále nemůže Česká televize vysílat přímým přenosem kvůli Davis Cupu, takže s mírným zpožděním půjde ze záznamu. Nedělní utkání, kde už o něco jde, bude komentovat Petr Švancara. Věřím, že budou s českou účastí," dodal Zelenka.

Evropský šampionát do 21 let poslouží i jako prověrka před seniorským mistrovstvím Evropy, které příští rok v červnu hostí Česká republika. „Jednáme o možnosti, že bude Brno hostit skupiny šestnácti týmů a Praha dalších šestnácti. Máme podporu pražské primátorky. Je to obrovská akce, kterou navíc doplní volby do vedení evropské federace," přiblížil Juda.

Zápasy České republiky na Euru:

Pátek

12.15: Česká republika – Slovinsko

19.45: slavnostní zahájení mistrovství Evropy

20.15: Česká republika – Maďarsko

Sobota

10.00: Česká republika – Itálii (živě ČT sport)

18.00: Česká republika – Německo (živě ČT sport)

Neděle

9.00: první semifinále

10.15: druhé semifinále (živě ČT sport)

13.30: finále (záznam ČT sport)

Příprava české reprezentace do 21 let na mistrovství Evropy v malém fotbalu:

Příprava české reprezentace do 21 let na mistrovství Evropy v malém fotbalu.Zdroj: DENÍK/Jaroslav Kára

Příprava české reprezentace do 21 let na mistrovství Evropy v malém fotbalu.Zdroj: DENÍK/Jaroslav Kára