Současní hráči divizního Blanska sice nastoupili do turnaje jako obhájci loňského triumfu, nicméně ve značně pozměněné a omlazené sestavě je nikdo nefavorizoval. „Vítězství kluků je asi největší překvapení letošního ročníku. Ukázalo se, že nejdůležitější je týmové myšlení a dobrá parta. Mládí vpřed,“ prohlásil blanenský pořadatel turnaje Petr Dvořák.

Ještě brzo ráno tomu však nic nenasvědčovalo. Nakonec vítězný tým měl totiž problém, aby se vůbec sešel. „Hrálo nás míň, neměli jsme dvě kompletní čtverky. Fotbalovou hitparádu jsme zrovna nepředváděli, ale zápasy jsme ubojovali. Všem jsme dokázali, že na to máme,“ svěřil se Závodný.

Právě on kopal také rozhodující penaltu ve finále, jíž mohl „odšpuntovat“ vítězné nadšení. „Všichni si mysleli, že to jde mimo, ale trefil jsem to přímo do růžku a brankář neměl šanci zasáhnout,“ pochlubil se střelec, kterému nohy ani v tento okamžik nesvázala nervozita.

Po krátké oslavě titulu v hale se však vítězné mužstvo rozprchlo. „Oslavu konce divizního podzimu jsme měli minulý týden. Tento turnaj byl i přes výhru jen příjemným bonusem. Po celém dni jsme všichni spěchali domů,“ doplnil záložník.

Domácí celek měl ve dvacátém ročníku Memoriálu Dana Němce zvýšenou konkurenci, když se turnaje zúčastnil i třetiligový Vyškov, polská Legnica či blanenský výběr, který hraje DRFG Superligu malého fotbalu, za nějž nastupují i dva čerství mistři světa Jan Koudelka a Ondřej Paděra. „Letos jsme měli nejlepší obsazení napříč všemi ročníky. Týmy vedli nebo za ně dokonce nastoupili bývalí ligoví hráči, kteří nám už přislíbili účast i příští rok, na který se už teď všichni těšíme,“ uvedl Dvořák.

Konečná tabulka turnaje:
1. FK Blansko
2. FC Slovan Rosice
3. Blansko DRFG Liga
4. FK Blansko MSFL 2008
5. Rudice
6. Tatran Bohunice
7. MFK Vyškov
8. Legnica
9. FK Blansko (st. dorost)
10. Mürzzuschlag 

Nejlepší brankář: Aleš Slanina (FK Blansko MSFL 2008)
Nejlepší střelec: Tomáš Prokeš (Blansko DRFG Liga) – 5 branek
Nejlepší hráč turnaje: Libor Němec (FK Blansko MSFL 2008), bratr zesnulého fotbalisty, jediný účastník všech 20 ročníků

ADAM HAVEL