„Vždycky je lepší hrát na špici než o sestup, vedení po podzimu ale neznamená celkové vítězství, je to jen dobrá výchozí pozice pro jaro," komentuje situaci sekretář Černé Hory Květoslav Kopecký. Ten si užil v minulých sezonách dost záchranářských bojů v I. B třídě, takže ví, o čem mluví.

Černá Hora před sezonou nevyhlašovala útok na postup, o to víc je to pro vedení příjemnější. „Pro nás zůstává cíl zkonsolidovat mužstvo a postavit to na našich hráčích. Jestli se podaří postoupit teď nebo další sezonu, to uvidíme, na hráče není žádný tlak, můžou hrát v klidu,"přidává Kopecký. Uvědomuje si, že náskok je minimální a fotbal nevyzpytatelný, třeba domácí ztráta dvou bodů s Kořencem nebo s Vysočany jej určitě nepotěšila.

Cítí kořist

Černá Hora to nebude mít lehké, na paty jí šlapou další týmy, kterým se letos daří. O dva body za ní se drží Lipůvka a Šošůvka. Ta vlétla do podzimu jako uragán. Prvních pět zápasů vyhrála se skóre 23:3. Až pak narazila do zdi jménem Lipůvka. V 6. kole tam dostala 7:1. „Tým zůstal úplně stejný jako vloni. Rozhodující bylo, že se nám podařily první zápasy, pak už se to vezlo," myslí si hráč Šošůvky Jiří Obalil. Na lídra chybí Šošůvce dva body, jak to vypadá s útokem na postup? „Já nevím, my už máme letos víc než splněno," směje se Obalil.

Jediné dva týmy, které doma neprohrály, jsou Jedovnice a Lipůvka, venku zase drží neporazitelnost Černá Hora. Jedovničtí navíc dostali po Černé Hoře nejméně branek.

V útočnou smršť se občas mění návštěva vilémovického týmu. Leckde na ně nebudou vzpomínat v dobrém. 9:2 v Rudici, 7:0 v Kotvrdovicích, 6:2 v Drnovicích, takhle plenil okolní krajinu tým s nejlepším útokem. Ono taky hrát proti Vorlickému, Marošimu a nejlepšímu střelci souteže Pernicovi, když mají svůj den, není žádná legrace.

Svůj den ale Vilémovice neměly pokaždé, takže jsou po podzimu až páté. „Máme už nějaký věk a taky ne pokaždé proměníme šance. Vzhledem k našemu ofenzívnímu stylu pak soupeř promění brejky a vyhraje," zdůvodňuje Jiří Vorlický sedmibodovou ztrátu na prvního.

Den a noc

Ke štikám soutěže patřil ze začátku i navrátilec ze třetí třídy, Vavřinec. Z prvních sedmi zápasů prohrál jen ten úvodní s Černou Horou a ovládal přebor.

Jenže pak se to zlomilo. Ze zbylých sedmi utkání Vavřinečtí všechna až na domácí duel s Jedovnicemi prohráli, v mužstvu to přestalo ladit, elitní střelec Přikryl střílel najednou góly za B tým. Vyvrcholením krize je odchod trenéra Jiřího Pokoje. Ten za dva roky vytáhnul tým ze dna třetí třídy až do okresního přeboru a ukázal, že se dá i v okresní soutěži předvádět atraktivní fotbal.

Na dně soutěže se po podzimní části krčí Drnovice se čtyřmi body za jednu remízu a jednu výhru. Tři body si odvezly pouze z Kotvrdovic, které jsou předposlední a mají o jedno vítězství a čtyři body víc než Drnovice. Mladý tým naposledy bodoval na začátku října v Rudici, kde vyhrál 4:3.

Každopádně boj o postupové i sestupové příčky je otevřený a až první jarní zápasy napoví víc o možnostech jednotlivých týmů v nejvyšší okresní soutěži.

Na jasného favorita na postup do okresního přeboru je ještě hodně brzo, ve 3. třídě je to nahoře našlapané. Mezi první Svitávkou a pátým Adamovem je rozdíl pouhých tří bodů. Na posledním místě pak ztrácejí s pěti body kontakt se zbytkem tabulky Lysice.