Předposlední Lipovec přivítal druhé Boskovice se vztyčenou hlavou a rozhodně nečekal na svoji porážku. Naopak, v prvním poločase se dostával do brejků, které ovšem nevyužil, vrcholem bylo břevno po standardce. „My jsme přežili polosmrt, navíc jsme po půlhodině museli kvůli zranění střídat Janíčka a Staru," připustil boskovický kouč Jan Havlíček. A střídání přineslo úspěch. Právě příchozí Živný dal ještě do přestávky dva góly Boskovic.

Lipovec ve druhém poločase snížil, když boskovická obrana po standardce zapomněla na volného Doležela. Deset minut před koncem pak uviděl červenou kartu domácí Vágner, který zakopl míč a už měl žlutou, a Boskovice chvíli poté přidaly třetí branku. Po krásné akci se Martínek otočil okolo hráče a nahrál na tutovku Minaříkovi. V sobotu hrají Boskovice doma ve šlágru kola s druhou Líšní B, která jen remizovala v Hrušovanech a ztrácí na Boskovice dva body.

Ztráta na čelo

Kunštát mohl napravit prohru z Boskovic a udržet se v závěsu za vedoucími týmy. Místo toho prohrál doma se Slatinou a na Boskovice už ztrácí osm bodů, na Líšeň šest. „Jsem realista, Boskovice i Líšeň jsou natolik zkušené týmy, že si náskok zřejmě pohlídají, pro nás už to bude složité," uvědomuje si kunštátský trenér Vladan Horák.

Jeho tým musel nastoupit bez potrestaného Miholy, čekal ho houževnatý soupeř, který předváděl od začátku organizovanou hru. „Z naší strany to byl v první půli nezodpovědný výkon. Soupeř po dvaceti minutách vedl už 2:0. My jsme pak chtěli dát rychlý gól, bohužel se nám to povedlo až v 76. minutě, kdy se trefil Haničinec," popsal Horák. Slatina ovšem za pět minut zvýšila na 3:1, domácí už jen snížili na konečných 3:2.

První jarní výhry se dočkal Bořitov, který porazil 1:0 Že-bětín. „Byl to náročný boj od první do poslední minuty. Naštěstí hráči k tomu tentokrát přistoupili zodpovědně," oddechl si kouč Bořitova Radek Sedláček. Když se hosté dostali do zakončení, podržel domácí gólman Němec. Bořitov má na jedenáctém místě devatenáct bodů a před sebou vidinu záchrany. „Pokud k zápasům přistoupíme jako v neděli, můžeme pomýšlet na úspěch, nesmíme ale opakovat výkony z utkání proti Slatině nebo Rajhradu," uvedl Sedláček.

V I. B třídě přivítal v sousedském derby Rájec-Jestřebí Černou Horu. Šlo hlavně o fotbal, oba týmy mají totiž po úspěšném podzimu bodů dost. První poločas nepřinesl moc krásy, ale spíš opatrný výkon z obou stran. Po brejku poslal do vedení hosty Honsejman. „Do druhého poločasu jsme chtěli zvýšit důraz a být víc na balonu," komentoval pokyny v kabině trenér Rájce Martin Klimeš. To se domácím podařilo, zápas otočili na 2:1. Za tohoto stavu nevyužila Černá Hora šanci a Rájec v poslední minutě dokončil obrat na konečných 3:1.

Po první jarní prohře v neoblíbených Řečkovicích mají Ráječtí skvělou šňůru. Porazili Medlánky, remizovali ve Vyškově a vyhráli derby. „My jsme přes zimu neustále obměňovali sestavu, teď už se konečně sehráváme. Taky kluci z Brna Pollak nebo Beránek jsou výraznými posilami," pochvaluje si Klimeš. Rájec má třicet bodů, na první místo jich ztrácí deset, takže může v klidu dohrát sezonu. „Do osmého místa snad skončíme. Počítáme s tím, že dáme šanci i mladým hráčům," uzavírá Klimeš.

I. A TŘÍDA – SKUPINA A

18. kolo

Lipovec – Boskovice 1:3 (0:2), Doležel – Živný 2, Minařík, ČK: Vágner (L), Kunštát – Slatina 2:3 (0:2), Adamec, Haničinec – Mikšíček 2, Gajda, Bořitov – Žebětín 1:0 (1:0), Hrazdíra.

I. B TŘÍDA – SKUPINA A

18. kolo

Rájec-Jestřebí – Černá Hora 3:1 (0:1), Pollák, Skácel, Žilka – Honsejman.