Horácký fotbalový klub Třebíč sestoupil z Moravskoslezské ligy zároveň s FK Blansko, ale „rekonvalescence“ se mu rozhodně nedaří tak, jako Blanenským. Tým z Vysočiny zůstává poslední i po vzájemném zápase, který Blansko vyhrálo na jeho půdě hladce 3:0. „Před zápasem jsem kluky upozorňoval, že Třebíč má velice mladé mužstvo, takže budou hodně pohybliví a bojovní. Ale zkušenosti že by měly být na naší straně. Potvrdilo se to a jsem rád, že jsme celý zápas odehráli se stoprocentní koncentrací. Otěže jsme víceméně od první minuty drželi my,“ kvitoval trenér Martin Maša.

Více rušných momentů o začátku bylo před domácí brankou. Nejprve Kratochvílův centr po přímém kopu poslal hlavou Trtílek nad bránu a pak už se měnilo skóre. Po standardní situaci domácích následoval Sodomkův brejk s přesným zakončením střelou na zadní tyč. „Jsem rád, že Sodomka plní to, proč k nám přišel, a jak vyřešil akci při prvním gólu. Běžel téměř z poloviny hřiště a prosadil se v souboji jeden na jednoho. A bylo hodně důležité, že jsme šli do vedení,“ chválil Maša.

Hosty vedoucí gól ještě víc ujistil v přesvědčení, že si z Třebíče odvezou tři body, zatímco domácí se dostali do útlumu. Jejich trenér Petr Vašíček zkoušel prohazovat posty, ale dění na hřišti nezměnil. Hosté v poklidu kontrolovali průběh zápasu. Kratochvíl zahrával přímý kop z levé strany a Kuldanova hlavička byla zblokována na roh. Po další standardní situaci Kratochvíla musel Dvořákovu hlavičku vytěsnit nad branku gólman Rychetský.

Trápení HFK pokračovalo i po přestávce. Změnit to mohl po Krulově přihrávce Beránek, ale zadní tyč minul. Blanenští podnikli po pravém křídle kontr, ale Kuldan branku těsně minul. V 78. minutě fauloval Yacoubou hostujícího Petříka a z nařízené penalty zvýšil střelou doprostřed branky Sodomka.

V 86. minutě Dvořákovu střelu zastavil rukou Yacoubou, který byl po druhé žluté kartě vyloučen. Pšikal pak z pokutového kopu poslal Rychetského na opačnou stranu a upravil na konečných 3:0 pro Blansko. „Ve druhé půlce se domácí k naší brance ani pořádně nedostali. My jsme měli hodně standardek, ale také trochu problémy se zakončením. Bylo znát, že kluci jsou poprvé od listopadu na přírodním trávníku. Mimochodem na toto období perfektně připraveném. Podali jsme kvalitní kolektivní výkon a těší mě hlavně práce v defenzívě. Přestože chceme hrát nahoru, tak druhý zápas po sobě jsme vzadu uhráli nulu. A s tím, že doma Bíteší ani Třebíči jsme toho moc nedovolili,“ doplnil hodnocení spokojený kouč.

Jeho protějšek Vašíček, sportovně uznal, že soupeř byl lepší. „První branku jsme dostali po obrovské chybě. Na druhou stranu si myslím, že kdybychom nedostali gól z tohoto brejku, inkasovali bychom z něčeho jiného. Rozhodlo větší nasazení Blanska, my jsme na hřišti celých devadesát minut nebyli,“ konstatoval někdejší kouč Olympie Ráječko.

V dalším kole měli Blanenští přivítat na vlastním trávníku AFK Tišnov, ale ten se odhlásil ze soutěže. Maša přiznal, že pro zápas v Třebíči vypsal jednu mimořádnou prémii. „Kluci měli slíbené, že když to v Třebíči zvládnou, tak na víkend nic nepřipravíme a budeme trénovat jen v týdnu. Slib dodržím,“ zdůraznil Maša.

Jeho svěřenci si tedy z Vysočiny kromě tří bodů přivezli i víkendové volno. Další divizní zápas odehrají 21. dubna v Bzenci.

HFK Třebíč – FK Blansko 0:3

Poločas: 0:1. Branky: 14. a 79. Sodomka (druhý z pen.), 86. Pšikal (pen.). Rozhodčí: Niederle. ŽK: Yacoubou, Karásek, Bence – Kuldan, Gromský. ČK: 85. Yacoubou. Diváků: 86.

Třebíč: Rychetský – Karásek (53. Suchna), Yacoubou, Pecka, Bence – Thomas (75. Rajpaul) – Beránek, Novák, Florián, Gordon (75. Renát) – Krula. Trenér: Petr Vašíček.

Blansko: Záleský – Gromský, Bárta, Šplíchal, Bokůvka – Petřík, Kratochvíl, Kuldan (83. Závodný), Dvořák – Trtílek (70. Chloupek), Sodomka (80. Pšikal). Trenér: Martin Maša.