0:3 a 3:3? To už tady jednou bylo - v říjnu. Svěřenci Davida Moyese tehdy v jiném londýnském derby dotáhli ztrátu a remizovali s Tottenhamem. Nejsilnější okamžik sezony, psala tamní média. Nyní se mince otočila. Kladiváři ztratili důležité body v boji o pohárovou Evropu.

Utkání odstartovalo lépe pro domácí, diktovali tempo hry a rychle si vypracovali gólové příležitosti. Velký zápas to byl i pro českého záložníka Tomáše Součka, který svou devátou trefou v ročníku zvýšil vedení svého týmu na neuvěřitelných 3:0, čímž potvrdil pozici nejlepšího střelce West Hamu.

Tomáš Souček září ve West Hamu
Součka prý chce Barcelona. Akorát mu Španělé popletli jméno

Jenže… V 38. minutě však přišel smutný moment pro rodáka z Havlíčkova Brodu, když do vlastní brány tečoval Lacazetteovu ránu z hranice vápna. „Mohli jste vidět, že míč šel mimo, než se dotkl Tomáše, takže jsme to těžce kousali,“ líčil po utkání trenér West Hamu.

A co bylo horší, po hodině hry lovil Łukasz Fabiański ze sítě míč opět kvůli "vlastňáku", jenž měl na svědomí Craig Dawson. „Po druhém inkasovaném gólu naše hra odešla,“ hlesl Moyes.

Zato Arsenal to nakoplo. Ve druhé půli zcela dominoval a na konci stihl vyrovnat. Velkému comebacku nezabránil ani další český reprezentant Vladimír Coufal, který odehrál celé utkání.

Šance na poháry? 

„Je to velká škoda. Vyrostli jsme ve velký tým, ale… Jako velký tým nesmíme ztrácet takové zápasy,“ posteskl si Souček.

West Ham potvrdil, že se mu s Arsenalem historicky vůbec nedaří. Ze všech týmů anglické nejvyšší soutěže s ním má nejvíce proher, celkem 32. Ani po tomto zmrtvýchvstání však kouč Kanonýrů Mikel Arteta nikterak nejásal. „Nemůžeme být neustále týmem dvou tváří. Na jedné straně dokola inkasujeme hloupé góly, ale poté sami můžeme sedm branek vstřelit,“ přiznal Španěl.

A experti? „Sezona Gunners vyjádřena jedním zápasem. V jednu chvíli jsou strašní a v druhé výborní,“ prozradil bývalý hráč Arsenalu a v současnosti televizní komentátor Paul Merson.

Kanonýři, kteří nastoupí již 8. dubna do série proti pražské Slavii, poskočili na devátou pozici. Naopak tým kolem Tomáše Součka přišel o možnost dotáhnout se na čtvrtou Chelsea a zůstává tak pátý.

VLADIMÍR COUFAL to z Ludgeřovic dotáhl až do anglické Premier League, kde hraje za West Ham United. Foto: ČTK
V Baníku ho nechtěli, v Premier League Vladimír Coufal září

„Chceme bojovat o přední příčky až do konce sezony. Každý zápas je náročný, ale s blížícím se koncem nás čeká program, ve kterém budeme mít dobrou šanci na body,“ věří Moyes.

Po reprezentační pauze čekají Kladiváře duely s Wolverhamptonem, Leicesterem a trápícím se Newcastlem. Do konce zbývá posledních devět kol. Jedinečná šance zaútočit na poháry.