O co vlastně v celé kauze šlo? Tahoun londýnského Arsenalu po šampionátu v Rusku ohlásil definitivní konec v německém dresu. A servítky si rozhodně nebral. „Na mezinárodní úrovni už hrát nebudu, z týmu cítím rasismus a neúctu,“ sdělil na sociálních sítích.

Michal Trávník
Přál jsem si na Slovácku zahrát jako reprezentant, přiznává Trávník

U veřejnosti byl na pranýři od chvíle, co se pár týdnů před turnajem vyfotil s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Pod fotografii tehdy připsal: „Mému prezidentovi.“

Primárně však Özil reagoval na výroky předsedy německého fotbalového svazu Reinharda Grindela, jenž na fotbalistu údajně sváděl neúspěch týmu na MS. „Němcem, když se vyhrává, ale pouze přistěhovalcem, jakmile se prohraje. Déle již jeho obětním beránkem nebudu,“ prohlásil Özil.

Patrik Schick.
Motivaci máme, hlásí před Ukrajinou Schick. Na Plzeň se ho v Římě ještě neptali

Jeho příspěvek (i fotografie) sklidil obrovský ohlas. Nutno podotknout, že většinou záporný. „To je nesmysl, rasismus v rámci národního týmu neexistuje,“ nechal se slyšet záložník Toni Kroos.

A prezident Bayernu Mnichov Uli Hoeness jen kroutil hlavou: „Mesut hraje už roky hrozně a teď své výkony schovává za fotku,“ hodnotil příkře. Již zmíněný Grindel v prohlášení uvedl, že jej Özilova kritika zasáhla.

Boj o odpuštění

Namísto toho, aby se Němci soustředili na oblast, kde je tlačí „fotbalová“ bota, tak řešili především ublížené komentáře. To je ale prý minulost. Už zítra od 20.45 hodin v mnichovské Allianz Areně totiž hostí Francii.

Máme neuvěřitelnou motivaci dokázat sami sobě, ale i všem ostatním, že můžeme být lepší,“ navnadil fanoušky před střetem gigantů útočník Thomas Müller. „Utkání v sobě skrývá určitou symboliku. Chceme spravedlnost,“ doplnil.

Po letním propadáku mají Němci první příležitost, aby si u svých příznivců vydobyli odpuštění. Podaří se jim vykročit správnou nohou už proti Griezmannovi, Mbappému a dalším „zlatým hochům“?

Ondřej Petrák na tréninku české reprezentace.
Debutant Petrák: Z nominace do národního týmu jsem byl v šoku