Jistě to dobře znáte. Váš oblíbený tým hraje domácí odvetu evropské soutěže a po výsledku 0:0 skončí i druhý zápas remízou, řekněme 1:1. Klasická matematika vidí stejné skóre, pohárová nikoli. Celek, který vstřelil branku na půdě soupeře, postupuje.

PRVNÍ TRPĚLA DUKLA

Ve fotbalovém světě už platí toto pravidlo pěknou řádku let a poprvé v akci bylo při zápase Dukly v sezoně 1965/66. V Poháru vítězů pohárů ji „vyřadilo“ po souboji s Honvédem Budapešť. Český celek venku zvítězil 2:1, doma však padl 2:3. Skóre 4:4, dál šli ale Maďaři.

Sláva pravidla rostla. Postupně se začalo používat ve více soutěžích. Jenže se na něj začaly množit stížnosti. „Už je zastaralé. Bylo vytvořeno v šedesátých letech, aby podpořilo ofenzivní hru. Ale fotbal se změnil,“ uvedl například Arséne Wenger.

Bývalý trenér Arsenalu hovořil na stejné téma několikrát. „Týmy doma remizují 0:0 a jsou šťastné. Už to nemá pozitivní efekt. V moderní hře se s ním pracuje takticky a nutí vás doma hlavně k dobré defenzivě,“ vysvětlil.

Fotbalový trenér Luis Enrique.
Bývalému trenérovi Barcelony zemřela dcera. V devíti letech podlehla rakovině

V letošních předkolech rozhodlo pravidlo ve dvaceti případech, hned dvakrát z něj těžila Riga. Nepomohlo naopak Plzni proti Antverpám. V zápase Viktorie se navíc objevil druhý bod kritiky. Výhodu venkovního gólu má tým při odvetě i v prodloužení. „UEFA se na tento problém musí zaměřit. Jeden ze soupeřů má dalších třicet minut, kdy jeho gól má dvojnásobnou hodnotu,“ stěžoval si například kouč Atlética Madrid Diego Simeone.

Začaly se hýbat ledy a prosakovat hlasy, že fotbaloví hlavouni z UEFA v brzké době přinesou změny. „Skórovat venku už není tak složité jako v minulosti. Trenéři chtějí změny, takže se na to podíváme,“ hlásal loni na podzim generální sekretář Giorgio Marchetti.

Nic nového se však neodehrálo a také letos tak potrápilo spoustu týmů. Změna by pro fotbal byla rozhodně spravedlivější. 

Lionel Messi se podílel gólem na vítězství Barcelony nad Mochengladbachem jedním gólem_
Jízdní řád Slavie v Lize mistrů. Kdy Eden přivítá Barcelonu, Dortmund a Inter?