Laňka si od prosince hledá nové angažmá, „skláři“ s ním po podzimu přestali počítat. Jeho výkony byly po návratu neuspokojivé, během osmi zápasů, do kterých zasáhl, ani jednou nepřesvědčil. Poté, co se vedení FK Teplice dozvědělo o velkém hříchu svého odchovance, mu až do vyřešení případu zakázalo trénovat s třetiligovým béčkem. V případě prokázání viny mu ukončí smlouvu.

Etická komise fotbalové asociace, která kauzu prošetřuje, uvedla, že 24letý univerzál je zapletený do případu díky podezření z ovlivnění dvou zápasů Slavoje Vyšehrad – s Prostějovem a Jihlavou. Obě utkání se hrála na závěr sezony 2019/2020. Den před střetnutím s Prostějovem byl Laňka kontaktovaný masérem Slavoje Davidem Bejdákem. Ten plnil rozkazy sportovního manažera Vyšehradu Romana Rogoze, který byl usvědčený z uplácení rozhodčích. Ve hře byl nejen postup ze druhé do třetí ligy, ale i sázky.

Laňka: „a bude to zajímavý?

Bejdák: „No nevím, jestli zajímavý, tam nikdo po vás nic nechce, jenom aby to dopadlo.“

Laňka: „hm a peněžně?“

Bejdák: „40 asi každej… to je dobrý, ne?“

Laňka: „no já si to ještě pojistim, že jo“

Bejdák: „To je na tobě. Já jenom říkám to, co přilítne.“

Pro úplnost dodáváme, že Prostějov na Vyšehradu prohrál 1:3, v Jihlavě Slavoj padl 0:4. Kdo je fotbalista, jehož kariérou se různé excesy táhnou jako červená nit? V teplickém dresu hrál poprvé už na podzim 2014, do teplického kádru se ve velmi mladém věku neprosadil. Odešel do Příbrami, kde hrál větší porci zápasů. Měl ale problémy s životosprávou, večírky prý byly častější než branky v sítích soupeřů.

Denis Laňka objímá Tomáše Vondráška po gólu v přípravném duelu Teplice - Dukla Praha.
Polepšený Laňka: Mám už silnou hlavu, pomohl mi psycholog

Odešel do Benešova, kde si ho pod svá křídla vzal Roman Rogoz. Však o nechvalně proslulém šíbrovi Laňka hovořil jako o svém druhém tátovi. Není proto divu, že si ho Rogoz přetáhl na Vyšehrad, kde měl být jeho spojkou pro nekalé praktiky. Po sezoně 2019/2020, v níž mělo dojít k Laňovým přečinům, se v dorosteneckém věku extravagantně kudrnatý mládenec do středočeského města vrátil. Po skončení smlouvy po něm minulé léto sáhly Teplice, které mu chtěly dát druhou šanci.

Laňka platil za velký talent, často ho ale brzdila hlava. V roce 2015 zlomil v Juniorské lize nohu znojemskému Oldřichu Kostourkovi. „Jednalo se o zápas, v němž Příbram vedla 3:1. Hrál 16 minut, Kostourka ošklivě sestřelil dvě minuty před koncem,“ líčil novinář Michal Kvasnica. Laňka si pět měsíců nezahrál, na tak dlouho totiž od disciplinárky vyfasoval stopku.

I poté ho provázela pověst nezodpovědného kluka, který je často „horká hlava“. Ve fotbalovém dresu se choval doslova jako rapl. Málokterý ze soupeřů měl radost, když jej viděl. A když ještě nastupoval za Vyšehrad, hecoval po nečekané výhře svých barev v Ústí nad Labem hlavní tribunu slovy „Tady máte, vy buzny!“ A unfair slova doprovodil zdviženými prostředníčky.

Denis Laňka v teplickém dresu.
VIDEO: Gól à la Schick. Laňka napodobil úchvatnou trefu z půlky hřiště

V dresu Příbrami v únoru 2021 při ligovém utkání okopával hráče Slavie, často si pomáhal i zákeřnými lokty. „Takovým sedlákům zakažte hrát fotbal!“ zlobil se Srdjan Plavšič na svém instagramovém účtu. Právě jeho Laňka „zprasil“ surovým zákrokem do oblasti slabin.

Měl i světlé momenty, třeba když v červnu minulého roku v přípravném zápase „žlutomodrých“ proti Varnsdorfu předvedl lob á la Patrik Schick. Tehdy se po zisku míče zorientoval na půlce a pravačkou ho napálil na branku. Parádní trefa! Takových okamžiků ale talentovaný fotbalista příliš nezažil, mnohem víc se v souvislosti s ním mluvilo o různých kauzách. A teď se přetřásá ta největší.

Komentář Františka Bílka: Hlava sportovce je víc než jeho talent
V létě vyprávěl, že se napravil, že dospěl. Říkal, že má silnou hlavu, že podzim zvládne bez excesů. Denisu Laňkovi podle jeho slov pomohl psycholog. Pravda, v dresu Teplic žádný výrazný blikanec neudělal. V zákulisí ale o něm šly zvěsti, že příliš nezměnil, že stále hřeší na svůj talent. Na internetu se nyní šíří video, které ho zachycuje v alkoholovém deliriu. Není datováno, podle všeho ale příliš staré není. Nechci Denisovi ještě víc škodit, než si během své kariéry škodil sám, ostatně každý z nás někdy uletěl. To, do čeho se namočil tento výrazný fotbalový talent, který však své nadání nedokázal kvůli své povaze rozvinout, ho může potopit na samé dno, může znamenat konec kariéry. Samozřejmě, že není vyloučená účelovost jeho zapojení do ostře sledované kauzy. Procento pravděpodobnosti, že tomu tak skutečně je, je ale mizivé, řekl bych, že nicotné. Denis bohužel svým chováním dlouhou dobu k podobnému rozuzlení své kariéry směřoval. Frajeřinky, vysoké ego, nedodržování životosprávy, zkrátka mrhání talentem. Ne nadarmo se říká, že o tom, jestli z talentu bude velký sportovec, rozhoduje hlava. Ta je často víc než jen pouhý talent.