Do konce nadstavbové skupiny o udržení FORTUNA:LIGY zbývají jen tři kola a Štěrba hodlá Zbrojovce pomáhat na trávníku. „Chci být na hřišti. Zažil jsem to v Olomouci, když jsme padali, vůbec se tomu nevyhýbám. Rád bych mančaftu pomohl. Všichni děláme maximum, uvědomujeme si naši situaci. Chceme tomu co nejrychleji utéct a zachránit se,“ líčí.

Brněnští fanoušci žádají odchod majitele Zbrojovky Václava Bartoňka z klubu.
Naštvání v Brně sílí, diváci žádají odchod majitele. Řezníček za Bartoňkem stojí

V sezoně dosud naskočil jen do sedmi duelů, za éry Richarda Dostálka přitom nastoupil pouze třikrát na podzim, zato od půlky dubna už počtvrté a třikrát v základní sestavě. „Když jsem přestoupil, natáhlo se moje zranění, hned se nepoznal problém. Pořád se něco objevovalo, nejprve covid, pak otřes mozku, který jsem měl několikátý a musel jsem na důkladnější vyšetření, zda tam nemám problém. Když jsem se dostával fyzicky i psychicky do pohody, pořád mě něco sráželo. Kluci se chytli a v tom období odváděli dobré výkony, logicky jim trenér dával přednost. Nedávno mě zase skolila viróza, která se u nás prohnala. Stále se vracím a doufám, že už to bude lepší,“ přeje si Štěrba.

Jenomže byť se jeho role v týmu pod novým koučem zlepšuje, brněnské mužstvo chřadne. Ze čtrnácté barážové příčky už ztrácí šest bodů na Jablonec, na jehož hřišti se představí v neděli od tří hodin odpoledne. „Ve složení, v jakém tam pojedeme, jdeme po vítězství. Pokusíme se předvést co nejlepší výkon. Chceme navázat na druhý poločas s Pardubicemi, který zčásti snesl nějaké měřítko. Když budeme plnit pokyny trenéra a budeme dostatečně důrazní, můžeme uspět,“ věří osmadvacetiletý obránce.

Když Zbrojovka zvítězí na severu Čech a poslední Zlín prohraje v Pardubicích, brněnskému celku už by nehrozil přímý sestup, ale jen baráž. „Ještě je nějaká šance vyhnout se baráži, směřujeme však hlavně k tomu, abychom se vyhnuli přímému sestupu. Ve fotbale se za tu dobu ještě mohou dít věci, ale jedeme zvládnout nejbližší zápas v Jablonci a odpoutat se od Zlína,“ potvrzuje brněnský zadák.

Fotbalisté Zbrojovky v týdnu vstřebávali domácí propadák s Pardubicemi. Důležitou bitvu ztratili 0:2, kapitán Jakub Řezníček nedal dvě penalty. „Pomohlo nám pondělní volno, které jsem strávil s rodinou. Člověk rád změní myšlení, i když to úplně nejde. Realizační tým se to snažil nastavit tak, abychom se z toho otřepali a přichystali se co nejlíp na další zápas. Času není nazbyt, potřebujeme co nejdřív odskočit,“ upozorňuje ostravský rodák.

Zbrojovce proti Pardubicím uškodila defenzivní taktika v prvním poločase, může přinést úspěch v Jablonci? „Nechci rozkrývat karty, ale můžeme si něco vzít z obou poločasů. Důkladně jsme probírali defenzivní blok, myšlenka byla eliminovat soupeře, ale dostali jsme gól z rohu. Pro oko diváka to nebylo ideální, taky jsme si představovali, že budeme v jiném rozpoložení. Naše aktivita by měla být vyšší. Věřím, že si to vezmeme k srdci a porveme se v Jablonci o body,“ podotýká Štěrba.

Boj o záchranu a blížící se konec soutěže vyžaduje po brněnských hráčích především mentální odolnost. „Jde o nastavení, že jdeme na hřiště jako tým, bojujeme jeden za druhého. Situace není jednoduchá, na každého dolehne, musíme se v hlavách uklidnit. Chceme, ať Brno zůstane v lize, půjdeme do toho naplno a když všichni odvedeme co nejlepší možný výkon, mělo by to vést k bodům,“ doufá Štěrba.

Brněnští fotbalisté (v červeném) podlehli Pardubicím 0:2.
Inspirace Spartou? Brno bránilo, Hašek chtěl honit tygra. Plán ale pomohl sokovi

Po vypršení karetního trestu může v Jablonci naskočit Denis Granečný, naopak žádost o omilostnění Filipa Součka byla zamítnuta. „Proti kádru z minulého týdne je navíc k dispozici uzdravený Lukáš Rogožan,“ zmiňuje brněnský kouč Hašek.