Výčet se sluší začít tím dosaženým v nejvyšší třídě. Josef Gabčo mladší už se něco nastřílel, po pěti gólech v mistráku za dospělé ale musel i on lovit v paměti poměrně dlouho. „Myslím jednou za béčko,“ vybavil si nakonec, kdy zvládl stejný kousek jako v sobotu do sítě nešťastné rezervy Benátek.

Jan Kozderka s fotbalem začínal díky tátovi a dědům. Pak učil na sportovní škole v Jablonci na Žižkově Vrchu, kde se začaly budovat sportovní třídy. A o svém trenérském působení měl jasno.
Mládež je budoucnost, ne nutnost, říká kouč Kozderka po návštěvě Herthy

Tým od Jizery odvezl z Kokořínska i jeho přičiněním nadílku 0:11, na jakou asi hned tak nezapomene. „Doplatili na to, že mají mladý a nezkušený tým,“ měl jasno Gabčo o tom, proč skupina B zažila po roce dvouciferný nášup. Hosté si o něj řekli prakticky už před výkopem. Četné absence v sestavě totiž zalátali hned sedmi dorostenci, kteří měli v nohách dopolední zápas své kategorie v krajské I. A třídě.

Další tři střelci explodovali v okresním přeboru. Ostřílený útočník Dušan Kudela (37) nastoupil za Kly teprve podruhé po více než půlročním laborování s kolenem a po gólech je stále stejně hladový jako v době své největší slávy v dresu Ovčár.

Do čeho kopl, skončilo v bráně


K tomu, aby Dolní Beřkovice donutil pětkrát tahat míč ze sítě, potřeboval pouze úvodních 38 minut zápasu. Žádný jeho spoluhráč už se nemusel zapsat a domácí i tak pohodlně vyhráli 5:2. „Do čeho jsem kopl, skončilo v bráně,“ smál se otec ani ne měsíčního prvorozeného syna Eliáše nad kulometnou palbou, jakou v kariéře ještě nezažil.

Že by právě otcovství přineslo na kopačky odchovance Labského Kostelce potřebný klid? „Spíš bych to přisoudil týmu, že na mě pracoval. Roli samozřejmě dost hrálo i štěstí. Trefit pětkrát balon a přímo do černého, byl skvělý pocit, i když to bylo se vší úctou pouze v přeboru,“ užíval si svůj velký fotbalový den.

Velmi záhy po úvodním hvizdu rozjel střeleckou one man show také Jan Žídek. Pětadvacetiletý fotbalista Horních Počapel zkompletoval v Horních Beřkovicích penaltou hattrick během devíti minut. Po dvojím snížení domácího Slovanu přidal zkraje druhého poločasu ještě čtvrtý kousek. Nejvýrazněji se tak podílel na výhře 5:2.

Josef Hušbauer ze Slavie.
Hušbauer o vyloučení Baroše: Faul ano, ale na červenou? Tohle fotbalu nepomáhá

V neděli se příznačným způsobem připomněla i tradiční střelecká značka kralupského FK 1901. Pavel Mráz sežehl zárybské béčko, kterému vstřelil čtyři z šesti gólů nováčka. Znovu tak potvrdil, že padesátka v kolonce věk je u bývalého ligisty jen číslem na papíře, na hřišti vyčnívá i po ní.

Třetím pětigólovým králem uplynulého víkendu se stal Václav Demeter mladší. Kapitán Romy exceloval v nejnižší soutěži při drtivé výhře svého celku nad Dřínovem. Zvýšení z 3:0 na konečných 8:0 bylo čistě jeho dílem.

Fotbalisté Neratovic (v modrém) v předehrávce 8. kola divize B porazili po bezbrankovém průběhu Motorlet Praha na penalty.
Neratovičtí postrádali góly, Libiš i body