Naživo uvidí hrát fotbalisty, kterým zatím mohli jen fandit v televizi, když přebírali trofej pro vítěze milionářské Ligy mistrů. Fotbaloví fanoušci a vášniví sběratelé podpisů budou mít v pátek žně na znojemském Městském stadionu v Horním parku. Výběr bývalých českých a slovenských reprezentantů tam v šest hodin večer sehraje zápas se starou gardou věhlasné Barcelony na akci Znojmo žije fotbalem.

Katalánský klub sdružuje své bývalé hráče pod hlavičkou organizace Agrupació Barça Jugadors. Na jih Moravy se tak vydávají například vítězové Ligy mistrů Ion Andoni Goikoetxea, Juan Carlos a Éric Abidal. „Už tato tři jména stojí za to, dál nastoupí hráči, kteří za sebou mají stovky zápasů ve španělské La Lize i evropských pohárech,“ řekl spoluorganizátor Martin Veselý, jenž na projektu spolupracuje s Luďkem Zelenkou a Petrem Švancarou.

Hvězdy Barcelony mají svou cenu. „Nejtěžší bylo domluvit Abidala a Goikoetxeu. Celkově startovné hráčů, letenky a extra věci, které zařizujeme, stojí asi milion korun,“ vysvětlil Veselý. Za nejdražší hráče, jako je například Ronaldinho, se přitom na podobných akcích platí i půl milionu.

Parkoviště. Ilustrační foto.
Nové parkoviště ve Veselí nad Moravou otevřou v pondělí

Základy spolupráce se starou gardou Barcelony se postavily už loni, kdy celek přijel na brněnský Souboj legend, tedy turnaj v malém fotbale. „Měli jsme spolu relativně dobrou první zkušenost. Chtěli jsme udělat něco podobného a vymysleli jeden velký zápas. I Barcelona měla spíš zájem o velký fotbal,“ zmínil Zelenka.

Soupeř v pátečním duelu je symbolický. K jubilejnímu stému výročí založení Československé republiky, které se slaví 28. října, dali organizátoři dohromady český a slovenský výběr. Nastoupí společně v jednom týmu. „Měli jsme myšlenku obou výběrů, ale chtěli jsme, ať nehrají jen proti sobě, ale mají dobrého soupeře. Barcelona je velká značka a vybrali jsme ji jako ideální variantu,“ sdělil Zelenka.

V československém výběru se diváci ve Znojmě mohou těšit například na Tomáše Ujfalušiho, Tomáše Rosického, Marka Jankulovského, Marka Heinze, Patrika Bergera, Vladimíra Šmicra, Kamila Čontofalského či Karola Kisela. „Všichni hráči Barcelony jsou zvyklí vyhrávat, i minulý rok v Brně to tak bylo. Jsem zvědavý, jestli zápas bude vyhecovaný,“ těšil se Švancara.

RODINNÝ DEN

Celou akci doprovází bohatý program, kde nechybí ani autogramiády hvězd či utkání mládeže. Benefiční zápas odehraje i celek Real Top Praha složený z fotbalistů, herců, zpěváků a dalších známých osobností.

V utkání proti obdobnému slovenskému týmu Mufuza vyběhnou na hřiště ve čtyři hodiny odpoledne i Zelenka se Švancarou a například také bývalý hokejista znojemských Orlů Peter Pucher. „Snad se na hřišti potkáme i s Markem Uramem a Radkem Hamanem. Marek hraje fakt dobře a učil mě kopat penalty, když jsme chodili hrát fotbal po vesnicích v okolí. Jsem rád, že jsem dostal pozvánku, i když se hraje na hrozně velkém hřišti. Když se člověk nemůže sklouznout po ledě, tak je to za trest,“ zavtipkoval čtyřiačtyřicetiletý rodák z Prešova.

Ilustrační foto
Na fotbale v Líšni vévodí u fanoušků domácí klobása. Vítězí dokonce i nad pivem

Sestavy a program exhibice ve Znojmě:

Český výběr: Jaromír Blažek, Tomáš Ujfaluši, Marek Jankulovski, Jiří Štajner, Marek Heinz, Jiří Novotný, Martin Latka, Patrik Berger, Václav Koloušek, Radek Šírl, Tomáš Rosický, Tomáš Jun, Vladimír Šmicer. Trenér: Verner Lička.

Slovenský výběr: Kamil Čontofalský, Radoslav Zabavník, Stanislav Varga, Martin Poljovka, Vratislav Greško, Miroslav Karhan, Igor Bališ, Vladislav Zvara, Vladimír Janočko, Marek Ujlaky, Jozef Kožlej, Karol Kisel, Daniel Benkovský. Trenér: Dušan Radulovský.

FC Barcelona: Francisco Javier Doz Guzmán, Samuel Okunowo, Roberto Fernández, José Pérez Serer, Javier Sánchez, Miguel Angel Lozano, Ion Andoni Goikoetxea, Éric Abidal, Jordi Ferrón, Javier Delgado, Jofre Mateu, Sergio Pérez, Jaume Llaveria, Marcos Zamora, Álvaro Gómez, Javier Molina.

Za Real Top Praha hrají například Jaromír Bosák, Radek Bejbl, Petr Švancara, Luděk Zelenka, Peter Pucher, Radek Haman.

Páteční program ve Znojmě:
12.00 – 18.00 dětský den, 12.00 fotbalový turnaj kategorie U11, 14.00 autogramiáda (Freeport), 14.30 exhibiční zápas 1.SC Znojmo – výběr APŠ kategorie U10, 16.00 Real Top Praha – Mufuza, 17.00 autogramiáda na stadionu, 18.00 Česko-Slovensko – FC Barcelona, 20.30 konec programu.

Cena celodenní vstupenky je 150 korun.