Kvůli tomu vzdal i angažmá v Olympii. „Trénování bych už neskloubil časově s podnikáním a hraním. V Blansku jsem skončil a nyní řeším jiný klub z Moravskoslezské fotbalové ligy,“ uvedl Buchta, jenž momentálně bydlí v Křenovicích na Brněnsku, tedy padesát kilometrů od Ráječka.

Místo něj povede Olympii do nové sezony krajského přeboru Jiří Huška, s nimž se Buchta potkal coby spoluhráč naposledy v blanenském kádru. „Radek mě oslovil, jestli nechci po něm mužstvo Ráječka převzít, protože věděl, že zrovna hledám trenérské angažmá,“ řekl Huška.

Třiatřicetiletý brněnský rodák nejprve nabídku odmítl. „V té době jsem teprve oslovil lidi kolem sebe, že něco sháním. Po čase se mi pak ozval pan Bláha (sportovní manažer Ráječka Marek Bláha – pozn. red.), potkali jsme se a domluvili se na spolupráci,“ popsal jednání Huška.

Fotbalový trenér Petr Vašíček.
Nový kouč Blanska Vašíček: Všechno není úplně ideální, čeká nás boj o záchranu

Jeho trenérská kariéra u dospělých je teprve na začátku. Čtyři roky vedl mládež Zbrojovky Brno a naposledy byl rok u mužů v Lelekovicích, s nimiž v minulé sezoně po devíti odehraných zápasech obsadil první příčku tabulky I. B třídy skupiny A.

Jiří Huška
narozen: 27. ledna 1988 v Brně
hráčská kariéra: Zbrojovka Brno, Karlovy Vary, Vlašim, Rosice, Tišnov, Blansko, Vrchovina, Lelekovice
trenérská kariéra: mládež Zbrojovky Brno, Lelekovice (I. B třída), Ráječko (krajský přebor)

Teď poprvé coby kouč okusí krajský přebor. „V Ráječku už se musím připravovat i na jednotlivé soupeře, protože se dají sledovat zápasy na internetu. Taktická příprava bude potřeba,“ zmínil stále aktivní fotbalista.

Letos na jaře odešel z Blanska na hostování do třetiligové Vrchoviny. „V té době bylo mužstvo těsně nad sestupem a kdyby se soutěž dohrávala, měl jsem mu pomoct se záchranou. Bohužel se liga nespustila a nastoupil jsem jen ke dvěma přípravným duelům,“ hlesl Huška.

Po sezoně se vrátil oficiálně zpět do Blanska. Jenže nyní oblékne dres Lelekovic, kde bydlí. „Žádnou jinou nabídku jsem už nehledal, skončil jsem s tím, že kariéru překlopím spíš na trénování. V Lelekovicích budu hrát jen, když mi to časově vyjde,“ vysvětlil fotbalový obránce, jenž v dresu Zbrojovky zaznamenal čtrnáct duelů v nejvyšší české soutěži.

Fanoušci si po oznámení klubu o konci ve druhé lize přáli zachování profesionální soutěže v Blansku.
Blansko se vrací do třetí ligy i na stadion v Údolní, nového trenéra už má

Přestože ještě v minulé sezoně naskočil do tří druholigových duelů, I. B třídu v Lelekovicích nebere na lehkou váhu. „Určitě budu pořád chodit na tréninky, minimálně jeden až dva za týden chci stihnout,“ ujistil Huška.

V Ráječku už nové trenérské angažmá odstartoval i přípravnými zápasy. Před začátkem nové sezony jich jeho tým odehraje sedm. Mezi soupeři jsou i divizní celky HFK Olomouc a Start Brno. „Příprava byla plně v rukou pana Bláhy, přišel jsem už k hotovému. Kluci víc než půl roku nehráli a měli dlouhé volno, proto je teď čeká dost zápasů v kuse a věřím, že výkony budou mít stoupající tendenci a na nový ročník se dobře nachystáme,“ přál si Huška.

Pod jeho vedením má Ráječko za sebou už dva duely. Nejprve s Kunštátem prohrálo 1:3, pak Tišnov deklasovalo 5:0. „V prvním zápase nám chybělo plno hráčů a šlo pro nás o první utkání po dlouhé době. Kunštát končil zrovna blok přípravy a na rozdíl od nás měl zápasové zkušenosti, my jen dva tréninky,“ líčil Huška a dodal: „Proti Tišnovu jsme se obrovsky posunuli a byl jsem spokojený.“

Čeští fotbaloví reprezentanti.
KVÍZ: Smolař, rekordman i olympionik. Co víte o reprezentantech z jižní Moravy?

Jeho kádr doznal před startem nového ročníku zatím jen pár změn. „Do Ráječka přišli bratři Pokorní z Lelekovic, což jsou mladí hráči s velkým potenciálem a až soutěž ukáže, jak zvládnou přechod do krajského přeboru. V přípravě se zatím jeví velmi dobře," líčil sportovní manažer Bláha.

Odchody z A týmu:
Martin Kropáček (pravděpodobně Blansko), Dan Keprt, Radek Keprt, Jan Horáček (všichni Lipovec)

Dalším nováčkem bude zřejmě Miranda Rodrigues Jose Ricardo z Guatemaly. „Jde o talentovaného a mladého kluka. V Ráječku trénuje a pravděpodobně tady bude hrát i krajský přebor," zmínil Bláha.

Na zkoušku z Rudice zavítal do Olympie Filip Štěpánek, jenž naposledy hrál dorostenecké soutěže v Blansku. „Teď se bohužel zranil, ale doufám, že bude v pořádku. Chtěli bychom si ho nechat," podotkl Huška.

Ten je s týmem zatím spokojený. „Kluci na sobě chtějí pracovat a jsou poctiví, nic nevypustí. Hledáme akorát ještě nějaké alternativy na doplnění, chtěli bychom asi dva hráče. Pokud se nepodaří nikoho sehnat, nic se neděje. Kádr máme takový, že by měl hrát zase v popředí tabulky,“ pravil Huška.