Z každé ze tří skupin I. B třídy na jižní Moravě se do vyšší soutěže automaticky posunul jeden celek. Ve hře ale zůstala varianta dodatečného postupu. „Chtěli jsme být nejlepším týmem na druhé pozici napříč skupinami. To se nám povedlo. Následně už jsme jen čekali, jestli se ohledně postupu ozve někdo ze svazu,“ popsal.

A nabídky se druhý celek A skupiny I. B třídy dočkal v úterý. „Nepátrali jsme po tom, do kdy má být jasno. Věděli jsme jen, že na pondělí 27. června je naplánovaný los nové sezony. V tu chvíli už musí být rozhodnuto, kdo bude hrát jakou soutěž,“ přiblížil.

Rájec-Jestřebí je tak po Vilémovicích druhým týmem z Blanenska, který si v příští sezoně zahraje I. A třídu. V uplynulém ročníku v ní nastupoval Kunštát, který postoupil do krajského přeboru. „V našem okrese hraje spousta týmů I. B třídu, ale I. A třídu si po postupu zahrají jen Vilémovice. Jsme rádi, že se k nim přidáme,“ těšilo Pšikala.

Hokejový útočník Jan Hruška přestupuje z Vítkovic do Znojma.
Dvojnásobný mistr extraligy Hruška míří do Znojma

Ten byl po skončení sezony ke konečnému druhému místu kritický. „Cíl byl vyhrát soutěž a to se nám nepodařilo. Člověk musí mít vždycky nejvyšší ambice. Druhé místo nikoho nezajímá, každý kouká na to první,“ měl jasno hrající kouč.

Jeho zklamání neumenšil ani fakt, že má vítěz soutěže kádr nabitý exligovými fotbalisty jako jsou Patrik Siegl, Tomáš Jarůšek nebo Petr Švancara. „Mrzí mě, že jsme Vilémovice v sezoně ani jednou neporazili. Ve vzájemném souboji se lámal chleba. Věděli jsme, že když zvítězíme, stáhneme náskok a máme o co hrát. Bohužel se to nepovedlo, odskočily nám a už jsme neměli šanci dohnat je,“ připomněl Pšikal květnovou porážku 1:3.

A Vilémovice předčily Rájec-Jestřebí i v počtu vstřelených a obdržených branek. Zatímco vítěz soutěže jich nasázel 112, Pšikalova parta o 39 méně. Naopak o dvě více dostala. „Jsem moc rád, že díky postupu dostaneme možnost si to v příští sezoně s Vilémovicemi znovu rozdat a odčinit letošní porážky,“ burcoval devětatřicetiletý lodivod.

Pavel Zavadil naskočil na podzim jen do osmi druholigových utkání, na jaře přidal dvě minuty.
Z kariéry jsem vyždímal, co šlo. Mám čisté svědomí, ohlíží se Zavadil

Kanonýrovi Rájce Liboru Macháčkovi pak scházela jedna branka k tomu, aby se dotáhl na duo Jarůšek–Švancara, které se s 22 trefami podělilo o titul krále střelců A skupiny I. B třídy. „Skončil sice až na druhém místě, ale na jaře se mu obrovsky dařilo. Spadlo mu tam úplně všechno. I kdyby kopl do brambory, dá gól,“ smál se Pšikal, který si sám připsal 12 přesných zásahů.

Jak to vypadá s kádrem pro příští sezonu? „S příchodem posil je to vždycky složité. Získat kvalitní hráče je čím dál těžší. Fotbalistů je málo a kluby si je drží. Ceny za zkušené kluky, kteří hráli třeba krajský přebor, jsou pro většinu týmů z nižších soutěží nemyslitelné. Doufám, že i díky postupu někoho nalákáme. Změny určitě nastanou. Na straně příchodů i odchodů,“ odtajnil Pšikal.

Líšeňský kouč Milan Valachovič.
Líšeň začíná přípravu s osmi novými hráči, opora Málek odchází do Karviné

Letní přípravu odstartuje s hráči v pátek 15. července. „Po loňském roce už vím, že není kam spěchat. Spousta kluků jezdí v červenci na dovolené a příprava je tím pak narušená. Začneme v pátek a hned v sobotu odehrajeme první přátelské utkání proti Tišnovu. Pak nás čeká Protivanov, zápas krajského poháru a generálka proti Svitavám,“ dodal.