K týmu se připojil minulý týden a v pátek už odchytal první přípravné utkání, ve kterém Blansko porazilo Zbrojovku 2:0. „Zadařilo se, ale nedělám z toho velké závěry. Pořád jde jen o přípravu. S týmem jsem před zápasem absolvoval pouze dva tréninky. Je skvělé vyhrát, psychicky nám to pomůže, ale musíme dál tvrdě pracovat,“ zdůraznil Halouska, který ještě na podzim oblékal dres Zbrojovky.

A proti svému bývalému zaměstnavateli se blýskl. Za záda nepustil ani jednu střelu a navíc zneškodnil penaltový pokus Ondřeje Vaňka. „Šlo o první zápas v novém týmu, takže jsem se soustředil, abych nedělal zbytečné chyby a moc nevymýšlel. Přece jen zatím všechny kluky na hřišti neznám, nejsme sladění. Chtěl jsem podat dobrý výkon kvůli Blansku, ne se předvést před Zbrojovkou,“ řekl 194 centimetrů vysoký gólman.

Po dlouho nemoci zemřel v 74 letech dlouholetý hráč, trenér i funkcionář fotbalového klubu Skalice nad Svitavou Milan Veselý. Foto: Archiv
Zemřel Milan Veselý, život spojil s fotbalem ve Skalici nad Sitavou

Rošáda v Blansku 

Po uplynulé sezoně se rozhodl ukončit kariéru dosavadní velezkušený gólman Blanska Martin Doležal. Klub zároveň opustil i druhý strážce branky David Záleský, který zamířil do Znojma. 
Vedení fotbalového Blanska tak nejprve přivedlo Lukáše Maňáka z Vrchoviny a následně Pavla Halousku z Líšně. Dvojici zkušených gólmanů doplní devatenáctiletý Petr Nešetřil z dorosteneckého mužstva.

V Líšni na jaře poznal, jaké to je bojovat z pozice nováčka druhé nejvyšší soutěže. Nabyté zkušenosti teď může uplatnit v Blansku. „Budeme v podobné pozici jako loni Líšeň. Záleží na tom, jak se na začátku sezony chytneme. V týmu jsou zkušení kluci i dravé mládí. Ze všech je cítit chuť a odhodlání ukázat se ve druhé lize,“ popsal Halouska, jenž v minulosti nastupoval taky za Znojmo či Prostějov.

Brankářskou dvojici utvoří se sedmadvacetiletým Lukášem Maňákem, který v loňském ročníku hájil barvy Vrchoviny v MSFL. „Viděli jsme se zatím na dvou trénincích, je to v pohodě kluk. Dobrý borec. S trenéry jsem zatím o rozdělení našich rolí nemluvil, žádné indicie nemám,“ řekl Halouska směrem k pozici brankáře číslo jedna.

Kromě něj vyzkoušel trenér Oldřich Machala v zápase proti Zbrojovce záložníky Tomáše Vasiljeva a Lukáše Kaniu. Vasiljev je kmenový hráč Slovácka a jarní část sezony strávil na hostování v Líšni. Kania přichází z Baníku Ostrava. „Chtěli jsme zkvalitnit kádr, proto jsme přivedli tyto hráče. Věděli jsme, že Kania je velice rychlý, hráči jako on jsou cenní. To stejné platí o Vasiljevovi, kterého znám dlouhé roky,“ uvedl zkušený kouč, který v květnu na lavičce Blanska nahradil současného generálního manažera klubu Zbyňka Zbořila.

Baseball - nadstavba o extraligu: Olympia Blansko (v bílém) - SaBaT Praha (v černém) 1:2 - 31. července
Blansko směřovalo k vítězství, zápas se kvůli počasí nedohrál

Výkon svých svěřenců proti Zbrojovce si pochvaloval. „Jsem spokojený, protože se ve hře objevily věci, na kterých pracujeme. Je znát posun, ve hře bylo víc organizace. Jsem rád, že jsme zápas proti tak kvalitnímu soupeři zvládli, protože i předchozí utkání proti Slovácku nebo Senici jsme odehráli dobře, ale výsledkově nedopadla,“ připomněl Machala porážky 0:3 a 2:3.

Další utkání odehrají blanenští fotbalisté v sobotu, kdy na domácím trávníku přivítají nejprve od tři čtvrtě na tři odpoledne Chrudim a v půl páté Vlašim.