Styl blanenské hry se od podzimní části proměnil. V lednu totiž nahradil Oldřicha Machalu nový kouč Martin Pulpit. „Olda Machala hrál s mužstvem rychleji nahoru, kdežto trenér Pulpit vychází víc z kvalitní defenzivy,“ uvedl líšeňský kouč Milan Valachovič, jehož svěřenci se v Blansku představí v sobotu od čtvrt na jedenáct dopoledne.

Blanenský kádr opustil v zimním přestupovém období i zkušený zadák a bývalý kapitán týmu Marián Štrbák. Místo něj přišli do obrany francouzský stoper Tarek Aggoun, Jakub Černín ze Zbrojovky Brno a z hostování ve Vyškově se vrátil Martin Sedlo. „Na podzim jsme dostávali hodně gólů, tam nás trochu tlačila bota. Kluci ale na defenzivě přes zimu pracovali. Všichni obránci a stopeři trénovali hodně individuálně. Na nule proti Třinci má velký podíl i trenér Pulpit,“ poznamenal Halouska.

Blanenský obránce Martin Sedlo (uprostřed v červeném).
Nesmírně důležité vítězství, liboval si blanenský obránce Sedlo

Před ním na úvod jara figurovala stoperská dvojice Matěj Helebrand a novic Aggoun. „Snažil jsem se přidat akorát trochu na komunikaci. Tarek základní povely jako záda a podobně zvládá v češtině, občas jsem rychle promluvil anglicky. Kluci zápas ale zvládli bez větších problémů,“ pochvaloval si odchovanec brněnské Zbrojovky.

Defenzivu blanenského týmu, který se v tabulce nachází na dvanácté pozici, nyní prověří mužstvo s nejvíce vstřelenými brankami ve druhé lize. Líšeň navíc od vítězství 2:1 v minulém duelu s Hradcem Králové vede soutěž. „Přijede k nám tým, který moc neprohrává a je teď dobře naladěný. My se ale soustředíme na to, že potřebujeme získávat body s každým,“ prohlásil Halouska.

Bývalého líšeňského gólmana v sobotu s jistotou neprověří jeho tehdejší spoluhráč Jan Silný. Šestadvacetiletý forvard si totiž odpyká trest za čtyři žluté karty v sezoně. „Máme v kádru tři kvalitní útočníky. Silný bude chybět svoji vinou a teď ho zastoupí jiný hráč. Ten zabojuje o šanci, aby nastoupil i v dalším zápase,“ poznamenal Valachovič.

Předseda JmKFS Vladimír Kristýn.
Předsedou Okresního fotbalového svazu v Blansku zůstává Kristýn

Silný totiž v minulém utkání proti Hradci udeřil v 55. minutě hostujícího obránce Františka Čecha. Ten předtím podstoupil v pokutovém území souboj, po němž zůstal na trávníku ležet David Krška. „Situaci jsme řešili interně, a to domluvou i nějakým postihem,“ prozradil Valachovič.

Autora dvou druholigových branek v tomto ročníku pravděpodobně nahradí Martin Zikl, jenž na východě Brna hostuje ze Zbrojovky. Dalšími možnostmi jsou Marek Szotkowski či Jan Šteigl, s nímž však Valachovič počítá spíš na krajní pozici. „Líšeň má další dva útočníky, kteří jsou typově podobní jako Silňas. Jejich hra proto nebude úplně jiná, Ziklík je taky dost silový,“ dodal Halouska.