Předchozí
1 z 7
Další

Cimrmanův Liptákov  

Zkušeností před kamerou má vesnička Vesec u Sobotky víc než leckterý herec.

Kateřina ChládkováZa Deník doporučuje: Kateřina ChládkováZdroj: Deník/Kateřina ChládkováPro kostkový cukr a mlíko sem jezdil Tomáš Holý a František Němec v kultovní komedii Jak dostat tatínka do polepšovny (1979), po kořenech Největšího Čecha zde pátral historik v podání Josefa Abrháma ve filmu Jára Cimrman ležící, spící (1982) a pro Petra Máchala si sem přišli vojáci s velitelem Petrem Nárožným v pohádce S čerty nejsou žerty (1984).

Do Vesce se ale mohou vypravit i ti, které filmy nezajímají. Historická vesnická architektura se snoubí s přírodou v srdci Českého ráje, skvělá je pak třeba procházka údolím Plakánek na hrad Kost.

Musíme si pomáhat z Josefova ovládl České lvy

Pevnostní město Josefov nemá jen zajímavou minulost a historicky laděné akce. Díky svému vzhledu láká Josefov tuzemské i zahraniční filmaře. Ti zde natočili záběry k desítkám filmů a seriálů.

Jiří ŠpreňarZa Deník doporučuje: Jiří Špreňar (vpravo)Zdroj: Deník/Jiří ŠpreňarPrvní kinematografická stopa sahá na Jaroměřsko do roku 1969, kdy se zde točilo psychologické drama Zabitá neděle. Hlavní filmařský boom zažívá Josefov od roku 2000, kdy se zde natáčely v jednom roce záběry i pro několik filmů. Jedním z nejúspěšnějších snímků byl Hřebejkův Musíme si pomáhat, který v roce 2000 ovládl České lvy hned v pěti kategoriích včetně nejlepšího filmu roku.

Snímek Jana Hřebejka a Petra Jarchovského se odehrává za druhé světové války kdy bezdětní manželé Čížkovi (A. Šišková a B. Polívka) se ukrývají v tajné spíži svého bytu židovského uprchlíka. Podívejte se, jak vypadají některá filmová místa dnes. Jejich oprýskanost je pro filmaře bonusem.

Opočnem před 40 lety hýbala Smrt talentovaného ševce

Hotový filmový pomník vystavěl východočeskému Opočnu režisér Jan Schmidt natočením detektivního příběhu Smrt talentovaného ševce. Většina jeho scén vznikala právě v Opočně, přičemž si herci jen odskočili do Pekla u Nového Města nad Metují.

Jana KotalováZa Deník doporučuje: Jana KotalováZdroj: Deník/Jana KotalováFilmovým fanouškům se vybaví nejen toto malebné údolí s proslulou Bartoňovou útulnou, ale také kouzelná atmosféra opočenského zámku a jeho parku. Vzpomenou si, jak elegán a lamač dívčích srdcí Jiří Kodet coby kapitán Exner projíždí historickým kabrioletem Mercedes-Benz uličkami města, jak randí s průvodkyní Janou Bouškovou, pro jiné jsou nostalgickým ohlédnutím záběry z dnes už nefungující zámecké vinárny, minulostí je také opočenská nemocnice.

Pro leckoho se zase stala nezapomenutelnou scéna příslušníků VB kosících louku v zámeckém parku. Od dob natáčení uplynulo 40 let, podívejte se, jak se filmová místa v Opočně proměnila.

V Březové nad Svitavou se točila scéna z bondovky

Už je to šestnáct let, co se na hřišti v Březové nad Svitavou usídlil filmový štáb bondovky Casino Royale.

Iveta Nádvorníková, šéfredaktorka Svitavského deníkuZa Deník doporučuje: Iveta NádvorníkováZdroj: Deník/Iveta NádvorníkováHlavní hrdina Daniel Craig se sice tehdy v městečku neobjevil, ale natáčel se tady celý den průjezd vlaku pendolino. Ve filmu ale není místo poznat, protože se tam objeví jako noční příjezd vlaku.

Další natáčení s pendolinem se pak odehrávalo za jízdy vlaku na trati Ústí nad Orlicí – Česká Třebová – Svitavy.

Na Kunětické hoře se zabydlel Rumburak  

Gotický hrad na vrcholu Kunětické hory patřil slavnému rodu Pernštejnů.

Nikola RemešováZa Deník doporučuje: Nikola RemešováZdroj: Deník/Nikola RemešováNa Kuňce točil v roce 1980 režisér Václav Vorlíček oblíbený pohádkový seriál Arabela. Hrad je tak znám i z říše pohádek, kde ho obýval čaroděj Rumburak, kterého v seriálu Arabela hrál Jiří Lábus. František Peterka v roli Fantomase tu zachraňoval z jeho spárů princeznu Arabelu, kterou hrála Jana Nagyová.

Olga Hepnarová oživla v Ústí nad Orlicí

V roce 2014 nastoupili do bývalého areálu textilní továrny Perla v Ústí nad Orlicí filmaři.

Karolína Velšová, šéfredaktorka Orlického deníkuZa Deník doporučuje: Karolína VelšováZdroj: Deník/Karolína VelšováNatočili zde řadu scén pro film Já, Olga Hepnarová. Součástí komparzu se navíc stali také místní, kteří pak sebe i své město mohli na filmovém plátně poprvé spatřit 21. března roku 2016 a to kde jinde než právě v Ústí nad Orlicí. O rok později započala demolice areálu.

Na Hrádku natáčel i Johnny Depp

Hrádek u Nechanic si prostě filmaři oblíbili. Točily se tady desítky českých i zahraničních filmů a seriálů. Důvod je jednoduchý – novogotickou stavbu s plně dochovanými interiéry vydávají za staroanglické sídlo. Navíc je dobře dostupná z Prahy.

Jiří FremuthZa Deník doporučuje: Jiří FremuthZdroj: Deník/Jiří FremuthHned dvakrát posloužil zámek jako kulisa pro výcvik českých vojáků během druhé světové války: v roce 1964 pro film Atentát a v roce 2001 pak pro Tmavomodrý svět.

Historický triller Z pekla přilákal i americkou hvězdu Johnnyho Deppa. Bruno Cremer se tady procházel jako komisař Maigret.

Samostatnou kapitolou jsou pak pohádky. Zmíníme Princ a Večernice, Princezna a půl království nebo Anička s lískovými oříšky. Letos v létě zde bude opět točit svoji tradiční vánoční pohádku i Česká televize.