Mohli by se totiž stát obětí podvodu. Na jednom z internetových portálů se před několika dny objevila na první pohled výhodná nabídka týkající se vozu Škoda Citigo. 

Na inzerát zareagoval pan Martin z Ostravy, který však posléze pojal podezření, že jde o promyšlený podvod.

SLUŠNÁ CENA

„Chtěl jsem sehnat menší auto pro mamku. Jedno pěkné jsem našel na inzertním webu. Šlo o Škodu Citigo s necelými padesáti tisíci najetými kilometry. Za 110 tisíc korun se mi to zdálo slušné. Vozidlo mělo být z Ostravy. Tak jsem zareagoval s tím, že bych se s prodávajícím rád v Ostravě setkal a vozidlo si prohlédl,“ popsal Deníku svůj příběh pan Martin. 

Hasiči v Ostravě pomohli v neděli 17. května psovi, který uvízl v rouře.
PODÍVEJTE SE: Neobvyklý zásah, hasiči v Ostravě pomohli psovi zaseklému v rouře

Jaké však bylo jeho překvapení, když mu prodávající e-mailem odpověděl, že se v současné době i s autem nachází v Anglii. Představil se jako zahraniční dentista, který pracoval v Česku a musel neprodleně odjet do Anglie i s vozem, který byl koupený a přihlášený v České republice. E-mail obsahoval i vizitku s fotografií mladého muže se zářivým úsměvem.

„Tvrdil, že v ničem není problém. Prý vše zajistí, včetně přepravy auta,“ dodal pan Martin. E-mail sice obsahoval stylistické i gramatické chyby, jeho autor měl ale po ruce vysvětlení. „Doufám, že rozumíte mé češtině. Omlouvám se, pokud tento text obsahuje pravopisné chyby. Byl přeložen z angličtiny,“ tvrdil pisatel. 

Poznáte čepici, která zůstala na místě činu?
Klobouk, maska, polobotka, lupiči a zloději v Ostravě občas neuklízejí stopy

Přestože pan Martin tušil, že něco není v pořádku, pokračoval v korespondenci. Prodávající ho ubezpečil, že k transportu auta do Ostravy využije služeb renomované společnosti, na jejíž účet měl pan Martin složit 110 tisíc korun do úschovy. Pokud v České republiky auto po prohlídce převezme, peníze se převedou na účet dentisty.

V případě, že by pan Martin auto nekoupil, přepravní firma mu peníze vrátí a zubař auto převeze zpět do Anglie na vlastní náklady. Nechyběla ani různá ubezpečení na serióznost obchodu a podobně. „To už mi bylo jasné, že jde o podvod,“ řekl pan Martin, který kontakt přerušil.

Jak Deník zjistil, podobné inzeráty se na internetu objevily i v minulosti. Na všech figuroval stejný usměvavý dentista, pouze s jinými jmény a adresami a webovými kontakty. 

Kapela Mirai uspořádala první největší živý autokoncert v České Republice který se uskutečnil v Dolní Oblasti Vítkovic, 15. května 2020 v Ostravě. Organizátoři uvedli že celková kapacita 500 aut byla vyprodána.
PODÍVEJTE SE: První autokoncert v Ostravě, auta i lidé tančili v rytmu Mirai

Uvedené webové stránky zubních ordinací sice existovaly, byly však nefunkční, nedaly se z nich zjistit žádné další informace. Šlo evidentně o prázdné „skořápky“. K těmto inzerátů našel Deník i několik diskuzí, kdy lidé varovali před podvodem. Nejméně jeden člověk však naletěl a část peněz odeslal.

POZOR!

Deník oslovil moravskoslezskou policii, které poskytl veškeré údaje i korespondenci mezi panem Martinem a zubařem. „Prověřujeme trestní oznámení podobného charakteru a jednání, nicméně z operativních důvodů nemůžeme být konkrétní. Jedná se o jednotlivé věci, ale jsou živé,“ uvedla Zlatuše Viačková z moravskoslezské policie.

Na dotaz, co by v tomto konkrétním případě doporučovala, odpověděla: „V popsaném případě bych byla velmi obezřetná. Zájemci o koupi vozidla bych doporučila, aby se zaměřil na trh u nás, nabídka je velmi široká. Vozidlo bych určitě chtěla vidět osobně, tím bych viděla i prodávajícího.“

STADION v Martinově, kde sportovkyně strávila svou karanténu, a to stylově při běhání.
Maratonská mistryně z Ostravy: těžký návrat z Afriky, pak karanténa na stadionu
Jako Soudkyně Barbara vystupuje v televizi již několik let, natáčení je podle ní naprosto pohodové a není daleko k výbuchům smíchu.
Herečka Pavlína Kafková: Je absurdní, že právě já hraji roli Soudkyně Barbary