Organizace Lenox vznikla v Plzni na počátku roku 2012. Věnuje se osobám s těžkým a kombinovaným tělesným postižením. Zajišťuje činnost týmu SK Indians Plzeň, který hraje Powerchair Hockey nebo-li florbal na elektrických vozících. To je jediný akční kolektivní sport určený pro lidi s největším pohybovým omezením. Další aktivitou Lenoxu je vzdělávací program Asistent na zkoušku.

„Nyní máme 25 právoplatných členů, do našich aktivit se ale celkem ročně zapojuje zhruba padesátka lidí. Kromě hráčů jde o dobrovolníky, kteří pomáhají se sportem nebo organizováním kulturních akcí,“ řekl Deníku předseda organizace Lenox Lukáš Kroupa. Dodal, že neziskovka má čtyři zaměstnance se zdravotním postižením, všechny na hlavní pracovní poměr. „Od loňského roku jsme zaměstnavatelem na chráněném trhu práce, což nám umožňuje čerpat příspěvek na zaměstnávání osob se zdravotním postižením od Úřadu práce, nicméně zhruba 25 procent mzdových nákladů musíme stejně jako ostatní zaměstnavatelé hradit ze svých zdrojů. Abychom na to měli peníze, pořádáme kulturní akce – ples handicapovaných a show Na stojáka. Díky nim financujeme i sportovní aktivity,“ uvedl Kroupa. Jenže první z akcí již musela být zrušena a druhou nejspíše čeká totéž.

Třetina plánovaného příjmu tak chybí. Vozíčkáři se rozhodli, že si peníze zkusí sami vydělat. „Přemýšleli jsme, jak výpadek nahradit, a hledali jsme v oblastech, které jsme schopni zvládnout. Našli jsme osm možných služeb, jež nyní nabízíme zájemcům. Jde o grafiku, reklamní texty, tvorbu webu a další,“ popsal Kroupa.

Jan Beneš (vlevo) s ředitelem Fakultní nemocnice Václavem Šimánkem a dnes již bývalým ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.
Koordinátor krajské intenzivní péče: Polní nemocnice není na pořadu dne

Služby mají na starosti již zmínění čtyři pracovníci organizace. „Nečekáme s nataženou rukou. Pečlivě jsme zvažovali nabízené služby, abychom měli oprávněnou odvahu říct si za ně o peníze, a zároveň jsme mohli nabídnout služby, za které bychom se nemuseli stydět,“ vysvětlil Václav Uher, zaměstnanec Lenoxu, a dodal: „Já osobně jsem zodpovědný především za grafické práce a za moderování, v němž už mám nějaké zkušenosti. Moderuji už od roku 2009, a to různé typy akcí. Moderuji i pro Centrum Paraple.“

Do podnikání se pustil Lenox teprve před několika dny, ale věří, že zájemci se najdou. Aby byla větší šance, zřídil si i pobočku v Praze. Plusem pro firmy je, že je u této neziskové organizace možnost tzv. náhradního plnění.