Pražští památkáři, kteří v minulých letech s projektem známým také jako U Sixtů nesouhlasili, jsou teď na staveništi jako doma. Na místě stále probíhá historický a restaurátorský průzkum.

Projekt Savarin v centru Prahy.
Savarin vyjde na 10 miliard. Architekt se inspiroval pražskými pavlačemi

„Mezi nálezy, které se odkrývají teprve v průběhu stavby, je například fragment malovaného stropu ze 17. století,“ uvedl na Stavebním fóru Michal Šourek z ateliéru MS architekti, který na projektu pracuje.

Komplikovaný průzkum

Polovinu budov vlastní od roku 2004 společnost Akroterion, tu druhou hlavní město a investor ji má v pronájmu. Souběžně s průzkumy se projekt po dohodě s památkáři ještě upravuje. Odkrývání originální podoby budov komplikují jejich poměrně rozsáhlé přestavby v minulosti.

Veřejnosti byla představena proměna pražského hotelu InterContinental a jeho okolí.
InterContinental v „novém kabátu“: Jak bude vypadat budova v okolí hotelu?

Kromě Sixtova domu projekt zahrnuje domy U Kamenného ptáka, U Uherské koruny, U Bílého jednorožce, U Bílého koníčka, U Černého slunce, U Kamenného beránka a U Bílého vlka.

Přístupný i pro veřejnost 

Jak uvedl Michal Šourek, v přízemí a suterénu budoucího hotelu mají vzniknout kongresové centrum a fitness, veřejnost tak bude mít do objektu přístup nejen díky hotelové restauraci, kavárně či baru. Směrem do ulic Kamzíková a Celetná budou umístěny obchody.

Tesaři pracují v Hošťálkové na Vsetínsku na dřevěné konstrukci kostela, který vyhořel v Třinci-Gutech.
Jak převézt kostel? Ten nový za spálený v Gutech již stojí u tesařů a čeká

Ještě před dvěma lety přitom hlavní město uvažovalo o výpovědi nájemních smluv kvůli neplnění závazků, když původní termín dokončení přestavby byl v roce 2017. Nakonec zvolila pokračování.

„Pokud bychom chtěli začít od začátku, znamenalo by to další chátrání a čekání,“ prohlásila tehdejší radní pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení).