Před pár týdny jej oslovila známá, zda neví o někom, kdo by mohl vypomoci v kuchyni, kde nutně potřebují kuchaře. A když se nikdo nepřihlásil, řekl si, že do kuchyně nastoupí on sám.
„Pořád jsem kuchař, takže tam, kde je kuchař potřeba, tam bych měl jít,“ přibližuje David Valíček, jak se ocitl v kuchyni domova důchodců ve svém rodném městě.
Žije v nedalekém Třinci a za normální situace provozuje svoji školu vaření v Ostravě známou jako Food Ateliér. Také se zapojil do projektu Fajne školní bistro, kde ostravským školním kuchařkám předává zkušenosti a společně vaří školákům.
NADŠENÉ KUCHAŘKY RUŠILY DOVOLENOU
V době koronavirové ale David několik dní v týdnu pomáhá kuchařkám z Centra sociálních služeb v Českém Těšíně s přípravou jídel pro tamních 72 klientů a personál. A z atmosféry v kuchyni je cítit, že přítomnost sympatického kuchaře se zkušenostmi ze světa je motivací pro místní stálý personál.
„Zpočátku jsem tomu nechtěla věřit, že by k nám mohl přijít někdo, kdo vařil po celém světě, ale když jsem to sdělila v kuchyni, zavládlo nadšení. Kuchařky, které měly odejít na dovolenou, tak ji zrušily, chtěly se učit od profíka. Pan David v našich kuchařkách vzbudil nadšení a práce jim jde sama od ruky, z kuchyně jde slyšet smích a létají vtipy,“ líčí ředitelka Centra sociálních služeb Kateřina Pindejová.
Sám David Valíček říká, že v kuchyni zkoušejí nové věci, on přispěje novými nápady, nebo prostě jen pomáhá, aby se situace zvládla a klienti domova měli navařeno.
Vaří klasiku, nebo i nějaké speciality?
„Vaříme to, na co jsou lidé zvyklí. Ale přiznávám, že mi to nedá, abych neukázal nějaké možnosti, jak to které jídlo vylepšit. Takže pokud je to v mých možnostech a máme ve skladu potřebné suroviny, tak vymýšlím, jak to kuchařkám ulehčit, jak se surovinami pracovat,“ říká kuchař, který jako jediný Čech vařil v dubajském hotelu Burdž al-Arab, v jediném sedmi-hvězdičkovém a nejdražším hotelu na světě.
Věří, že jeho nápady a poznatky budou kuchařkám v Českém Těšíně užitečné.
„Velmi mě těší to, že lidé v kuchyni, ale i lidé, kteří v domově pracují, oceňují i malé změny. Pro někoho je to třeba malá změna, pro jiného velký krok kupředu. Takovéto pozitivní ohlasy se pak projeví tím, že člověk pracuje s velkou radostí,“ říká David Valíček, který při svých štacích pracoval i pod kuchaři, kteří se mohou pyšnit michelinskou hvězdou, tedy nejvyšším kuchařským oceněním.
A co mělo u seniorů v domově největší úspěch?
„Dělali jsme domácí drůbeží paštiku, k tomu jsme pekli focaccia chléb a udělali i brusinkové a cibulové chutney,“ přibližuje David Valíček menu, kterým si získal klienty českotěšínského domova důchodců. Dodává, že současná situace dopadla na spoustu lidí v mnoha profesích.
„Ale já věřím, že tím, jak si my Češi dokážeme pomoci, jak jsme schopni pracovat, tak tu krizi ustojíme. Jsem rád, že se národ v této nelehké době scelil, všem držím palce, nejen v gastronomii, ale všem napříč republikou,“ říká mistr kuchař.