„Člověk je v práci zvyklý na ledacos, ale když se mu to stane doma, je to jiné,“ řekl. S rodinou se okamžitě pustil do úklidu. O víkendu jim pomohla, stejně tak jako ostatním ve Stebně, celá řada lidí – rodina, kamarádi, vojáci, profesionální i dobrovolní hasiči a další dobrovolníci. „Všem moc děkujeme, udělal se obrovský kus práce,“ shrnul.

Pracanti ve Stebně natáhli plachty na poničené střechy domů, uklidili suť z popadaných stodol, rozřezali vyvrácené stromy. Teď se tu bude opravovat. Spíš než dobrovolníci na úklid jsou ve Stebně potřeba řemeslníci. „Jako první musíme opravit střechu na domě. Hodně věcí si uděláme sami, tohle ale ne. Potřebovali bychom pokrývače, něco domluveného máme, ale nic napevno,“ přiblížil Jaroslav Petráň.

Vinaři Petru Maradovi z Mikulčic pomáhá s likvidací škod a obnovou hospodářství, stodoly a domu jeho rodina, přátelé a známí.
Tornádo mu sebralo střechu z domu. Zedník je dar z nebe, říká vinař z Mikulčic

Právě obytnou část domu bude se dvěma syny a jejich rodinami řešit prioritně, poničenou stodolu až pak. Kromě střechy mají v rodinném domě po krupobití a přívalovém dešti poškozené sádrokartony, podlahy i tepelné izolace.

Pomoc, která do Stebna směřuje z mnoha koutů republiky, místní oceňují. K Petráňům dorazila například z obce Lubná. V pondělí ji přivezl starosta této vesnice na Rakovnicku Pavel Soukup. „Přemýšleli jsme, jak pomoci. Chtěli jsme přivézt něco, co by pomohlo místním hned. Máme u nás v obci obchod se dřevem, nakoupili jsme tam střešní latě. K tomu jsme přivezli hřebíky, plachty a další materiál,“ popsal. Stavební materiál zajistilo i město Kryry, pod které Stebno spadá. Právě materiál na opravy je spolu s řemeslníky to, co nyní místní lidé nejvíc potřebují.

Zbyly jen obvodové zdi 

Michal a Kateřina Bali před pěti lety ve Stebně koupili dům, nedávno dokončili rekonstrukci. Když přijeli ve čtvrtek domů, na jejich auto spadla střecha altánu i sousedův strom. Přežili nezraněni. O to větší štěstí, neboť za pár dní čekají narození syna. Také jim o víkendu pomohly s úklidem desítky lidí. Majetek, který zachránili, mají složený na dvoře v provizorním přístřešku. V domě zbyly prakticky jen obvodové zdi. Podlahy, podhledy, omítky jsou zničené, střecha poškozená. Teď je čeká rekonstrukce domu číslo dva.

Hrubé odhady škod na veřejném, soukromém a průmyslovém majetku hovoří o částce až patnácti miliard korun.
Odhad škod po tornádu činí 15 miliard. Policie hlásí další zneužití sbírky

„Nejprve je potřeba opravit střechu. V úterý by na ni měli nastoupit řemeslníci. Zajišťuji stavební materiál, abychom mohli začít opravovat i vnitřek domu. Něco už mám, něco ještě musím sehnat,“ popsal Michal Bali. Nejbližší týdny, spíše měsíce, budou bydlet u manželčiných rodičů v Podbořanech. „Lidé nám hodně pomáhají a věřím, že pomáhat budou dál. Teď hlavně, aby byl materiál na opravu,“ dodal.

Místní doufají, že se jim dostane i finanční pomoci. Rozjela se celá řada peněžních sbírek, svou finanční podporu už lidem ve Stebně avizoval i stát.