Satisfakce. Tou je pro Jaroslava Bergera z Varnsdorfu páteční rozhodnutí ústeckého soudu o 14letém trestu vrahovi jeho syna Dominika. Díky obnovenému procesu má podle zatím nepravomocného rozsudku 22letý Jiří N. zamířit do vězení. Dříve ho soud poslal do psychiatrické léčebny pro údajnou schizofrenii, proti čemuž se otec oběti bouřil. A to spolu s dalšími tisíci lidmi, kteří podepsali petici. Dřívější omyl znalce potvrdil i revizní znalecký posudek. Smrt syna i vleklý soud připravily muže o kus zdraví, bolestná ztráta se jen tak nezacelí. „Je to, jako kdybych zemřel s ním,“ komentuje Berger zbytečnou smrt syna před třemi roky.

Jak hodnotíte výrok soudu?
Oproti minulému soudu, který se nepovedl, byl toto ten pravý soud. Požadovali jsme pro vraha i s mojí dcerou, dvojčetem Dominika, výjimečný trest, když ne doživotí. Podle nových znaleckých posudků je nebezpečný, chtěli jsme tedy, aby absolvoval po výkonu trestu ještě detenci v ústavu. Aby se tam rozhodlo, jestli ho někdy pustí, nebo ne.

Na dvacetiletého mladíka byla v dubnu uvalena vazba.
Z léčebny do vězení. Vrah z Varnsdorfu si z obnoveného procesu odnesl 14 let

A to se podařilo…
Ano, soudce je kabrňák. Vrah musí mně a mé dceři také zaplatit nemajetkovou újmu. Dostal zkrátka, co si zasloužil. Skvělý výkon podal můj právní zástupce Ivan Vanke.

Účastnil jste se obnoveného procesu?
Byl jsem k soudu předvolán uplynulé pondělí. Ale po uvolnění kvůli koronaviru začaly pracovat nemocnice a já už měl být v úterý nastoupený na domluvené operaci. Asi by mi příliš nepomohlo, kdybych u soudu byl. Loni v srpnu, kdy rozhodovali o obnovování procesu, jsem měl po 14 dnech těžkou embolii, plicní infarkt a oživování.

Jiří N. u soudu.
Začal obnovený proces s velikonočním vrahem osmnáctiletého mladíka z Varnsdorfu

Jak ovlivnila smrt Dominika život vaší rodiny?
Slovy nedokážu popsat tu bolest, která stíhá mě i mou dceru. Já měl obě děti jako samoživitel poprvé soudně dané, už když jim bylo 10 měsíců. My byli jedno, perfektně jsme spolupracovali. Když o jednoho takového člena přijdete, tak to je, jako kdybyste zemřel s ním. Chybí tu. Nikomu to nepřeju.

Co vás čeká v příštích dnech?
Teď, když je ta satisfakce, budu se starat jen o to, abych Dominička pohřbil. Budu se snažit šetřit z důchodu. Zatím mám urničku doma. Přes veškeré peníze, kterými mi i lidé pomohli. Ty padly na advokáty a všechno kolem toho. Loni v květnu mi město na hrob slíbilo 20 tisíc. Chci se na úřadu připomenout.