„Jen za první operační den jsme provedli na území Kraje Vysočina celkem 777 kontrol a při nich zjistili osmdesát porušení mimořádných nebo krizových opatření,“ informovala mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Policisté zatím pokuty nerozdali. „Ve všech případech lidé okamžitě zareagovali na upozornění ze strany policistů, a proto mohly být všechny přestupky vyřešeny na místě domluvou,“ prozradila Čírtková.Kontroly policistů v nejbližších dnech neustanou. „Kontroly budou mnohem intenzivnější. Občané, kteří vládní nařízení nerespektují a vědomě je porušují, proto musí počítat s postihem ze strany policistů.

„Během dosavadních kontrol jsme se snažili působit preventivně. Naši policisté lidem jejich povinnosti opakovaně vysvětlovali. Situace je v Česku vážná a proto i my musíme postupovat přísněji. Jsem ale přesvědčený o tom, že obyvatelé Vysočiny jsou zodpovědní a disciplinovaní,“ komentoval krajský ředitel policie Miloš Trojánek.

Škola v době koronaviru,  ilustrační foto
O děti z Vysočiny se v době karantény postará patnáctka škol

Dohled konají policisté na nejrůznějších místech. „Kontrolujeme restaurace, hospody a bary, nošení roušek na stanovených veřejných místech nebo zákaz konzumace alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech,“ vyjmenovala Čírtková.

Pokud policie zjistí porušení krizových nařízení, využívají všechny zákonná opatření. „Mohou přikázat dodržování zákazu, vykázat osobu z místa a krajním případě osobu zajistit a umístit do policejní cely. Neuposlechnutí výzvy policie je kvalifikováno jako přestupek a lze za něj uložit pokutu až do výše 10 tisíc korun,“ vysvětlila Čírtková.

Během nouzového stavu mohou pachatelé dostat vyšší tresty. „Pokud se pachatel dopustí přečinu krádeže, hrozí mu nyní trest odnětí svobody v sazbě až osm let Jen v uplynulém týdnu jsme takových případů řešili v našem kraji celkem deset. V devíti případech šlo o trestný čin krádeže a v jednom případě o trestný čin podvodu,“ dodala Čírtková.