"Momentálně máme jeden případ zaměstnance, který však byl v práci naposledy 11 dnů před pozitivním testem. Po ověření veškerých souvislostí ho krajská hygienická stanice vyhodnotila jako případ bez rizika dalšího šíření v naší společnosti. Přesto dle našich interních pravidel provádíme jako vždy preventivní testování vybraných kolegů," řekl Deníku Pavel Barvík, mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech s tím, že další případ zatím nezaznamenali.

"Momentálně nám v prevenci šíření nemoci nahrává také termín celozávodní dovolené, která je letos naplánována na období dvou týdnů od 27. července do 9. srpna," dodal Barvík s tím, že v závodě platí od počátku pandemie přísná opatření proti šíření koronaviru, díky kterým se jim doposud dařilo eliminovat šíření nákazy.

Podnik Varroc Lighting Systems Nový Jičín, úterý 14. července 2020.
V podniku Varroc Lighting na Novojičínsku začalo testování. Kraji pomůže armáda

"Preventivní opatření proti šíření koronaviru zahrnují povinné nošení roušek, několikrát denně opakovanou dezinfekci závodu, dodržování rozestupů všude, kde to lze, omezení setkávání, měření teploty všem návštěvám i náhodně vybraným zaměstnancům," popsal mluvčí.

V praxi to například znamenalo také rozšíření obědové pauzy, aby lidé chodili v menších skupinách, miniboxy na stolech pro každého zaměstnance v kantýně či plošný zákaz kouření v celém areálu.

Hraniční přechod České republiky s Polskem, 15. června 2020 v Krnově
Uzavření hranic pro pendlery z Polska zatím nezvažujeme, řekl Vojtěch

Podle Pavly Svrčinové, šéfky krajských hygieniků, se na Karvinsku situace uklidňuje. Výskyt onemocnění se snižuje a nové případy vesměs tvoří dohledané kontakty. Podchytit se podle Svrčinové podařilo ohnisko i ve společnosti DEVA ve Frýdku-Místku, která se zabývá výrobou ochranných a zásahových oděvů a v březnu šila roušky z nanotextilie i pro město Frýdek-Místek.