„Když před deseti lety zjistili lékaři naší tenkrát 17měsíční Lindušce zhoubný nádor na mozku, tak mě napadlo, že je konec, že se nevyléčí. Jenže láska k dítěti je silnější, a tak jsme začali bojovat. Linduška zvládla chemoterapie a rok a čtvrt života ve Fakultní nemocnici v pražském Motole,“ začíná své vyprávění Lindina maminka, paní Sylvie.

V tu chvíli si všichni mysleli, že má malá Linda to nejhorší za sebou. Rostla a dováděla jako každé jiné malé dítě. A tak pomalu svou podporu Lindě a její rodině ukončila i nadace Dobrý anděl, která jim po dobu léčby pomáhala pravidelnými finančním příspěvky. „Moji Dobří andělé, naše Linduška doufám boj s nádorem mozku už vyhrála a teď je z ní živé, veselé dítě,“ psala v dubnu roku 2014 paní Sylvie a děkovala za pomoc.

Terezka Kodýdková z Horažďovic.
Krutý osud. Třináctiletá Terezka má jen půlku srdce a nemocné plíce

O čtyři roky později, když bylo Lindě osm let, se onemocnění bohužel vrátilo. Ihned s maminkou nastoupila do Fakultní nemocnice Plzeň, kde podstoupila tři operace. „Když v roce 2011 Lindušce zjistili poprvé zhoubný nádor na mozku, prodělala operaci, po níž následovaly chemoterapie. Bohužel kousek nádoru lékaři nemohli vyndat. Pak se zjistilo, že nemoc je zpět, ale nádory byly už čtyři,“ vzpomíná maminka s tím, že po operacích čekala Lindu další chemoterapie.

„Nyní už má za sebou 80 dávek udržovací chemoterapie a kontrolní rezonanci. Bohužel má Linda v hlavičce stále zbytek nádoru, který momentálně nejde operovat. Čekáme na verdikt z Motola, jaký bude další postup léčby. Naštěstí se i přesto úspěšně nedávno poprala s covidem, kterým onemocněla,“ řekla paní Sylvie, která kromě Lindy pečuješ manželem ještě o její sourozence Tomíka a Ondráška.

Příspěvky na stravu, dopravu i radosti

Vážné onemocnění jde vždy ruku v ruce s vysokými náklady na léčbu a péči o pacienta a často také s výpadkem příjmů jednoho z rodičů. S návratem nemoci tak rodině opět začali pomáhat Dobří andělé.

Ilustrační snímek
Děti postihuje nebezpečný syndrom. Objevuje se i u čtyřletých

„Příspěvky od nich nyní používáme na kvalitnější stravu, dopravu do nemocnice a na radosti, které Lindě a dětem jinak moc dopřát nemůžeme,“ dodala Lindina maminka s tím, že věří, že dcera se jednou zcela uzdraví a pomoc nadace už nebude třeba.

Dobří andělé rodinám, v nichž se vyskytne závažné onemocnění, pomáhají pravidelnými finančními měsíčními příspěvky. Z této pravidelné pomoci mohou rodiny hradit běžné potřeby spojené s léčbou, ale i náklady na chod domácnosti. To jim dávám jistotu a klid, který bezesporu k léčbě potřebují. Pokud se chcete stát Dobrým andělem i vy, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a zadat trvalý příkaz. I malý dar může hodně pomoci.