„Pacient čtvrtým dnem pociťoval příznaky respirační nákazy, jako je vysoká teplota, suchý dráždivý kašel a motání hlavy,“ upřesnil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Aleš Malý s tím, že pacient 3. února přicestoval ze střední Číny, kde se nachází i město Wu-chan, které je ohniskem nákazy.

Lékaři udělali odběry a odeslali je do Nemocnice na Bulovce. Večer pak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na svém Twitteru potvrdil, že výsledky z Pardubické nemocnice jsou negativní. Pacient dle informací nemocnice byl následně propuštěn domů.

Záchranáři pro muže vyjížděli kolem 11. hodiny dopoledne, vybaveni byli ochrannými obleky a dalšími pomůckami. "Posádka byla z rozhodnutí epidemiologa oblečena do ochranného oděvu, návleků, brýlí a respirátoru," popsal Malý.

Drážní hasiči likvidují škody na Těchorazu ve Vyšším Brodě na trati z Rybníka do Lipna nad Vltavou.
SLEDOVALI JSME: Bouře v Česku slábne. ČEZ odvolal kalamitní stav

„Díky vysoce profesionální spolupráci jednotlivých složek systému, který v Pardubickém kraji zajišťuje opatření proti šíření nového koronaviru, nevznikl prostor pro případné šíření nákazy. Transport pacienta k vyšetření, jeho izolace, odběr a doprava vzorků biologického materiálu k laboratornímu vyšetření do Prahy byly provedeny přesně podle písemně stanovených a opakovaně procvičených pravidel. Týmy zdravotníků infekčního oddělení Pardubické nemocnice i Zdravotnické záchranné služby použily ochranné obleky, respirátory nejvyšší třídy ochrany, ochranné obličejové štíty a ochranné čepice, kterými jsou pro tyto případy vybaveny. Pacient byl izolován ve speciální místnosti vyčleněné pro tyto účely,“ uvedl ústavní epidemiolog Nemocnice Pardubického kraje Milan Bořek.

V Pardubické nemocnici šlo už o čtvrtý případ podezření na koronavirus. Stejně jako u čínského občana se však ani jednou nákaza nepotvrdila.