„Červený kříž je původcem všeho!“ konstatuje Vladimír Bešťák procházející Bendlovou ulicí (kde mu patří většina domů) s cedulemi upozorňujícími na bezpečnostní kamery. Na mysli má kolonii tohoto jména, kterou svého času soukromý majitel otevírá pro nepřizpůsobivé snad z celého Česka i Slovenska. Situace se od konce lockdownu ještě zhoršila.

„P…o, dej peníze, nebo tě zabiju,“ huláká feťák u salonu krásy. „Joj, pes z protidrogového,“ směje se hlídacímu vlčáku. „Co si myslíš, pouštět sirénu, stejně tě vykradu,“ slibuje jiné individuum zevlující u schodů. „Paní, hrajete velkou hru,“ varuje další. 

Socha Věry Špinarové, 15. června 2021, Ostrava.
Špinarka s „bazukou“! Socha slavné zpěvačky v Ostravě je stále terčem škodné

„Dávejte si pozor!“ zní od problémových s oblibou na adresu slušných.

Vladimíra informuje policii do datové schránky o novém pokusu o vypáčení dveří v jeho nemovitosti. Alena přichází ráno do prodejny a nachází vykopnuté luxfery, uvnitř chybí laky na nehty.

„Muselo to být děcko nebo hodně vychrtlý feťák,“ uvádí. A aplikaci drog, tu má Kateřina na monitoru v přímém přenosu hned už v 8:45 ráno.

Každodenní kriminalita v Bendlově ulici v ostravském obvodu Mariánské Hory a Hulváky zaznamenaná kamerami živnostníků i obyvatel.Zdroj: Čtenář Deníku „To se tady skutečně stalo ze středy na čtvrtek…“ konstatuje Patrik Hujdus, (staronový) starosta Mariánských Hor a Hulvák, kam ulice Bendlova i okolí včetně kolonie Červený kříž náleží. Radnice hodlá s takovými jevy skoncovat. Počínaje prořezáním stromů, aby měli zloději či feťáci méně přítmí a hlídky či kamery více světla.

„Kontaktovali jsme městskou i státní policii, mají zde kontrolní bod a zesílili hlídkovou službu. Pošleme tady i naši obecní pořádkovou hlídku,“ líčí Hujdus, jemuž si občané stěžují, že v posledních osmi měsících jeho předchůdce na radnici nedělá pro lokalitu takřka nic.

Řádění nepřizpůsobivých se stupňuje od konce lockdownu.

Premiér Andrej Babiš navštívil Zdravotní ústav v Ostravě, 15. července 2021.
Premiér Babiš si z Ostravy odvezl koronavirus. Takto vypadala návštěva MS kraje

„Mám otevřeno jen do čtyř odpoledne, pak se prodavačky bojí jít domů,“ popisuje provozovatelka drogerie. „Až mi je trapně, volat tolikrát na tísňovou linku,“ přidává šéfka salónu krásy.

„Nájemníci utíkají, noví nejsou“ říká majitel činžáků. V noci se na tramvajové zastávce „Mariánské náměstí“ prý nevysedá, raději na další.

Až zoufalý je pak příběh obchůdku se zabezpečovací technikou v dvorním traktu, kde z jedné strany prodávají kamery a z druhé jim jednu kdosi krade.

Záběry kamer a čtenářů Deníku:

Každodenní kriminalita v Bendlově ulici v ostravském obvodu Mariánské Hory a Hulváky zaznamenaná kamerami živnostníků i obyvatel.Zdroj: Záběr kamery

Jedna z nahrávek ukazuje i pokuřujícího kluka šmejdícího „nenápadně“ okolo zaparkovaných aut, dokud se mu nedostane od dospělé společnice varování před sledováním.