Přesně měsíc po začátku ruské okupace Ukrajiny, tedy ve čtvrtek 24. března, si budou moci zájemci koupit první výtisk grafiky Michala Škapy s názvem "Stay Strong." Škapa původně vytvořil grafiku Nazdar! se sokolem v letu určenou pro oslavy 160 let založení Sokola. Zájem o ni byl veliký.

Po bezprecedentním vpádu Ruska na Ukrajinu se ředitel Kanceláře České obce sokolské Marek Tesař spojil s Michalem Škapou a domluvil se na vytvoření grafiky na podporu Ukrajiny. Na grafice jsou ukrajinské motivy a slogan Stay strong čili Zůstaňte silní. Vizuálně sice vychází z původního díla, poměrně výrazně se od něj ale liší. 

„Na tomto obraze je sokol v letu, chtěl jsem symbolizovat, že je nositelem změny. Že přilétá s pomocí,“ popisuje Škapa nad listem s tiskovým číslem 1, který míří do dražby portálu Czech Crunch. Ten se věnuje  byznysu, startupům, technologiím, vzdělávání, lifestylu, cestování a dalším aktuálním tématům.

Zaměstnanci Gepard expressu a novináři čekají na válečné uprchlíky na odstavné koleji, 4. března 2022 v Mostyska (Ukrajina). Humanitární vlak na Ukrajinu poblíž města Mostyska vypravuje iniciativa Železnice pomáhá.
Transport do Charkova podpořili i Brňané. Vlaky naděje převáží uprchlíky i zboží

„Doufáme, že čtvrteční dražba vynese zajímavou částku. Kdokoliv, kdo má zájem, se může ve čtvrtek připojit na profil CzechCrunch na síti LinkedIn. ZDE se bude od osmi hodin ráno grafický list Stay Strong číslo jedna dražit. Vyvolávací cena je dva tisíce pět set korun korun a příhoz je po tisícovkách. Kdo nabídne do šesté hodiny podvečerní nejvyšší částku, grafiku získá," říká ke čtvrteční dražbě ředitel Kanceláře ČOS Marek Tesař. 

Výtěžek aukce poputuje na  pomoc ukrajinské armádě prostřednictvím sbírky, kterou organizuje zdejší velvyslanectví Ukrajiny. Dosud sokolská pomoc směřovala přes české humanitární organizace Český červený kříž a Člověk v tísni.

Sbírka Krabice od srdce probíhá v 39 městech po Česku.
Věnujte ukrajinským dětem Krabici od srdce. Sběrné místo je i v Liberci

„Podporu Ukrajině bereme jako samozřejmost. Speciálně pak pomoc jejím vojákům, kteří ji potřebují opravdu hodně. Spojení se Sokolem nám navíc dává smysl i kvůli jeho přesahu do historie, do sportu a důrazu na fair play,“ říká zakladatel CzechCrunche Michal Ptáček.

Pokud v dražbě neuspějete, nezoufejte. Grafika s tímto motivem je také v prodeji. Cena za grafický list ve prospěch Ukrajiny je dva tisíce pět set korun. Stále je k dispozici několik desítek kusů těchto plakátů a zájemci si je mohou objednat za uvedenou cenu. Objednávat můžete ZDE.

Jiří Reichl

Česká obec sokolská

Alexandra Karpuchina.
Ruská galeristka pro Ukrajinu vybrala už přes půl milionu