Po loňské pauze jsme se 12. října sešli v učebně cvičného bytu a na základní škole se opět vařilo. Akce proběhla v rámci aktivit spojených se Dny zdraví. Pro žáky druhého stupně připravila Komise podpory komunitního života ve spolupráci se Základní školou a Mateřskou školou Adamov soutěž týmů v přípravě zdravých jídel podle určeného zadání.

Letošní ročník byl inspirován populární soutěží MasterChef. Soutěžní týmy měly poprvé zcela stejné zadání. Uvařit karbanátky z kuřecího masa a brokolice, vyrobit tvarohový dezert s ovocem a nápoj z čerstvého ovoce. Účastnilo se 15 kuchaříčků a jeden tým byl zcela chlapecký. Každá skupina dostala suroviny a zadání.

Spolupráce v týmech byla dokonalá. V každém týmu se krájelo, vařilo, smažilo. Všichni účastníci zdravého vaření si odnesli plná bříška, pěkné ceny, super zážitek a naučili se nové postupy přípravy jídel.

A co vařili? Kuřecí karbanátky s brokolicí. Zde je postup:

Do mixéru dáme brokolici a kuřecí maso a rozmixujeme (několikrát promixneme) na hrubší směs.Rozmixovanou směs dáme do mísy, kde si pohrajeme s dochucením.Do již rozmixované směsi v mixéru přidáme tyto ingredience a důkladně směs promícháme.

 - 1 vajíčko

 - 1 lžíce parmezánu

 - 1 lžíce celozrnné mouky

 - 2 lžíce krupice

 - sůl, pepř a česnek

Z promíchané směsi vytvarujeme karbanátky, asi 1,5 cm široké a dáme je dozlatova opéci na pánev nebo na (kontaktní) gril bez vroubkování. Na troše oleje opečeme z obou stran dozlatova. Pokud se vám budou kuřecí karbanátky s brokolicí rozpadat nebo nebudou držet tvar, přidejte mouku nebo krupici, tím se vám zpevní konzistence, ale když se před mixováním zbavíte dostatečné vody.

Všem organizátorům a vedení školy tímto děkujeme za spolupráci a budeme se těšit na Dny zdraví v roce 2022.

Lenka Dohová