Když kandidoval tehdejší ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg na prezidentskou funkci, potřeboval jsem si od něj jako od aristokrata ověřit jeden údaj. Při tom se mi svěřil, že jeho oblíbenou houbou jsou delikatesní ryzce. To jsou ty houby, ze kterých prýští červené, nebo oranžové mléko. Jsou kořeněné a křupkavé.

Zkuste si usmažit podle vkusu vrchovatý talíř bramboráků. Na omastku si připravte očištěné ryzce pravé, nebo smrkové. Budete potřebovat trochu pepře a soli, plus koření, co máte rádi, červenou a bílou (zelenou) papriku a kečup.

Tyto ingredience podušte, a poté přidejte na  bramboráky. Pokud máte rádi, před ukončením tepelné úpravy přidejte i český česnek. Ten je dobrý na dokonalé trávení. Houby umí být někdy hůř stravitelné a s česnekem to tělo, respektive žaludek, lépe přijme.

Ryzce jsou podzimní houbou rostoucí v jehličnatých lesích na polské straně Tater. Ty z toho mají ohromný byznys. Jsou ale nesmírně dobré.

Typickou podzimní houbou u nás jsou václavky. Očištěné kloboučky václavek, nakrajte na stejné kostky a pokmínujte. Na pánvičce rozpalte omastek, nasypte pokrájené houby a za průběžného míchání opečte do červena. Možná že budete muset v průběhu omastek doplňovat - houby jej totiž hodně spotřebují. Po vyndání z pánvičky škvarky osušte, osolte, případně přikořeňte. Výborné jako chuťovka či jen tak s dobrým čerstvým chlebem a zeleninovým salátem. Pokud budou houby osoleny před tepelnou úpravou, sůl na nich utvoří vodu a výsledek bude úplně jiný.

Přeji dobrou chuť!

Václav Koplík

prezident Mykologického kroužku