Jaro a Velikonoce každý rok vítám s nadšením. První teplé sluneční paprsky, vůně vlhké hlíny, štěbetající ptáci a první barevné kvítky mě vždy naplňují radostí, nadějí a novým elánem i inspirací pro tvoření. Budu ráda, když vás některý z mých nápadů a tipů zaujme a prožijete díky němu hezké chvíle společně s dětmi.

1. JARNÍ OSENÍ 
Tradiční aktivitou spojenou s jarem a Velikonocemi je setí osení. Můžete k tomu využít semínka obilnin, případně i řeřichy. Obojí je běžně k dostání v supermarketech nebo květinářstvích. Během 1 - 2 týdnů od zasetí se truhlík nebo miska s osením zazelená. Inspiraci najdete zde.

2. TRUHLÍK NA OSENÍ
Pokud chcete mít velikonoční osení v originálním vlastnoručně vyrobeném truhlíku, doporučuji tvořivou sadu z dílny Woodmaid. Balíček obsahuje jednotlivé části dřevěného truhlíku ve tvaru zajíčka, hřebíčky, zrnka na zasetí a mističku na ně. Stačí vzít kladívko a truhlík s dětmi vyrobit a nazdobit. Inspiraci najdete zde.

K Velikonocům patří i setí osení.K Velikonocům patří i setí osení.Zdroj: Lucie Cmarová

3. VELIKONOČNÍ PRACOVNÍ LISTY
Pracovní listy byly vytvořeny společně s ilustrátorkou Vendulou Hegerovou. Ke každému z 20 obrázků tohoto pexesa jsme vytvořili jeden list s vysvětlujícím textem, námětem na hru, otázkami k diskuzi a tvořivým úkolem na papíře. Úkoly jsou vhodné pro děti předškolního a mladšího školního věku. Soubor pracovních listů je volně ke stažení zde.

4. JARNÍ LOUKA Z ODŘEZKŮ PASTELEK
Jednoduché a efektivní tvoření z odřezků pastelek. Odřezky pastelek nám zde poslouží jako květy. Stačí je jednoduše nalepit na papír (použili jsme Herkules). Poté fixami dokreslíte listy a stonky. A máte hotovo. 

Jarní louka z odřezků pastelek.Jarní louka z odřezků pastelek.Zdroj: Lucie Cmarová

5. JARNÍ TEMATICKÝ ARCH
K tvoření tematického archu nepotřebujete kupovat nic speciálního. Stačí nachystat tvrdý papír nebo karton většího formátu, nůžky, lepidlo, staré časopisy, knížky k tématu a výtvarné pomůcky.
Cílem aktivity je nashromáždit ke zvolenému tématu co nejvíce informací a graficky je zpracovat na arch. Aktivitu lehce přizpůsobíte věku dětí. Můžete takto tvořit s předškoláky i středoškoláky. Inspiraci najdete zde.

6. BARVENÍ KRASLIC ANILINKAMI
Anilinky jsou syté vodové barvy, které mají děti rády. Kdysi bývaly toxické, ale před časem se složení změnilo a můžete je tedy dětem bez obav nabídnout. Třeba při zdobení kraslic. I malé děti s pomocí těchto barev na vajíčku vytvoří krásné vzory obyčejným štětcem s vodou. Inspiraci najdete zde.

Barvení vajíčka anilinkami.Barvení vajíčka anilinkami.Zdroj: Lucie Cmarová

7. ZDOBENÍ VELIKONOČNÍCH VAJÍČEK BEZ BAREV
Přiznám se, že zdobení velikonočních vajíček nepatří mezi moje oblíbené činnosti. Napadly mě dva způsoby, jak si to ulehčit, a tak se o ně s vámi podělím. U obou způsobů se obejdete bez barev. K prvnímu z nich budete potřebovat barevné izolepy (washi pásky). Vajíčka s nimi jednoduše oblepíte dokola a je hotovo. 
Zdobíme vajíčka bez barevZdobíme vajíčka bez barevZdroj: Lucie Cmarová
K druhému způsobu zdobení využijete samolepící puntíky, kterými vajíčka polepíte dle fantazie. Oba způsoby zdobení jsou rychlé a jednoduché. Aby zdobení vyniklo, doporučujeme použít bílá vajíčka.

Zdobíme vajíčka bez barevZdobíme vajíčka bez barevZdroj: Lucie Cmarová

8. VELIKONOČNÍ KNIHA AKTIVIT
Děti předškolního a mladšího školního věku mají rády různé rébusy, spojovačky, bludiště a podobné rébusy. Najdete je v dětských časopisech nebo speciálních knížkách aktivit. Takovou originální knížku aktivit jim můžete vyrobit i sami. Potřebujete k tomu prázdné leporelo a trochu inspirace pro tvorbu vlastních originálních úkolů. Můžete využít i ty naše z Velikonoční knížky aktivit. Inspiraci najdete zde.

Lucie Cmarová

O AUTORCE
Lucie Cmarová je maminka dvou malých dětí. Srdcem i vystudovaným oborem je pedagožka, kterou fascinuje dětské vnímání světa, ve kterém hraje zásadní roli hra. Na začátku rodičovské dovolené se začala věnovat tvorbě didaktických pomůcek a založila si vlastní web a Facebookovou stránku nazvanou Tvoříme pro děti.

Stránky se od té doby rozrostly a dnes na nich najdete nejen tipy na DIY didaktické pomůcky, ale také pracovní listy ke stažení, nápady na hraní a tvoření s dětmi a recenze dětských knížek, časopisů, výtvarných pomůcek a her. Všechny tipy jsou také sdíleny na sociálních sítích, kde si čas od času můžete mimo jiné zasoutěžit o dětské knížky či hry.