Cenné mokřadní louky s výskytem zákonem chráněné orchideje prstnatce májového v nivě Holštejnského potoka severně od malebné obce Holštejn přijelo tentokrát pomoci kosit rekordních 32 lidí. Kromě členů spolku OKRAS a tradičních účastníků to byly i nové tváře z řad studentů Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, Mendelovy univerzity v Brně, příznivci základní organizace Českého svazu ochránců přírody Kosenka z Bílých Karpat a lektorky z Domu přírody Moravského krasu. Sešli se tak příznivci aktivní ochrany přírody, kteří se pustili do práce s bubnovou sekačkou, křovinořezy, ale také ručními kosami a hráběmi. Díky nadšení, nečekaně vysokému počtu účastníků a jejich nasazení, ale i díky přízni počasí, se vydařilo pokosit největší rozsah luk v historii spolku a práce dokončit již v neděli kolem poledne. Úspěšnou brigádou tak vyvrcholila pětiletá existence spolku OKRAS, kterou právě v těchto dnech spolek oslavil. Pro zájemce bylo jako součást programu připraveno podvečerní koupání v lomu u Helišovy skály u obce Šošůvka. V neděli odpoledne pak proběhla exkurze do přírodní rezervace Bílá voda s botanikem Správy CHKO Moravský kras Zdeňkem Musilem a členy OKRASu.

Táborníci na Mladkově se učili anglicky s Holmesem.
Anglicky se děti v Mladkově učily se Sherlockem Holmesem

„Těší nás, že od doby, kdy jsme se o louky začali starat, se zvýšil počet kvetoucích prstnatců ze dvou jedinců až na dnešních přibližně 35. Zároveň nám dělá radost vzrůstající počet zájemců o ruční kosení. Přestože se zatím bez motorových sekaček neobejdeme, kosení kosami je náš dlouhodobý sen. Přáli bychom si, aby zájem o naše akce i nadále vzrůstal, rádi bychom přivítali pomocníky zejména z řad místních obyvatel. Jen pravidelná péče zajistí, že louky nezarostou dřevinami a jejich druhové bohatství včetně prstnatců zůstane na stávající úrovni, nebo se dokonce ještě zvýší“, sdělil předseda spolku Michal Friedl.

Z představení Zlatovláska divadla Emilion v Boskovicích.
O pouťovém Hřebínku zaplnily boskovické děti zámecký vestibul

Kosení ve stávající podobě by nikdy nebylo možné uskutečnit jak bez osobního nasazení všech účastníků, tak také bez spolupráce s celou řadou osob, organizací a institucí. Zemědělské družstvo ZEMSPOL každoročně odváží posečenou hmotu. Lesy České republiky umožňují uskutečnění celé brigády a také dávají svolení ke vjezdu na lesní cestu Bezčák, podél níž se kosené louky nacházejí. V neposlední řadě je klíčová také podpora Programu Ochrana biodiverzity, který zajišťuje Český svaz ochránců přírody a na kterém spolupracují Ministerstvo životního prostředí, nadace Ivana Dejmala a Lesy České republiky s.p. Se spolkem OKRAS také dlouhodobě spolupracuje Správa CHKO Moravský kras při exkurzích a brigádách. Spolek OKRAS všem vděčí za perfektní spolupráci a pomoc, i cenné rady a zkušenosti.

Tak příští rok v půli prázdnin zase na Holštejně!

Spolek OKRAS