Sněhule severní jsou černo-hnědo-bílí pěvci o něco málo větší než naši vrabci. Jejich kontrastní zbarvení je dobře chrání před predátory v zasněžených zoraných polích. Zde rády odpočívají v době tahu a také hledají potravu – semena polních plevelů.

Zdroj: Youtube

Přes naše území protahují jednotlivý ptáci nebo menší hejnka sněhulí. Nejčastěji se objevují ve východních Čechách a na jižní a střední Moravě. V letošním únoru se objevila i větší hejna sněhulí v počtu od 30 až do 99 ptáků. Největší hejno bylo pozorováno u obce Jedovnice v okrese Blansko. V menším počtu se objevily na Prostějovsku, Přerovsku, Vyškovsku a na Kroměřížsku.

Coursing v lednu  byl ve znamení sněhových radovánek.
Smím prosit? V Blansku učí psy tančit s páníčky. Zažijí i vzrušení z lovu

Ornitologové zjistili, že tam, kde se sněhule severní jednou zastaví, je velmi pravděpodobné, že se objeví i v následujících letech. Proto v těchto dnech procházejí holá a nehostinná pole a doufají, že je opět po roce uvidí.

Jiří Šafránek

Zdroj: Youtube

Spatřili jste neobvyklé ptáky a máte jejich fotografie? Zašlete nám je na blanensky@denik.cz. Rádi je zveřejníme.