Seznam všech čapích hnízd najdete na webu České společnosti ornitologické:http://www.birdlife.cz/capi/. Do databáze hnízd můžete zadat i jeho fotografii nebo tam zadat zcela nové hnízdiště, které ještě není v evidenci. Důležité je spočítat mláďata a případně uvést, zda je některý z jejich rodičů okroužkován. Pokud možno i s kódem a barvou kroužku.

Na některých hnízdech jsou mláďata již velká jako jejich rodiče a rozeznat je můžete pouze podle zbarvení a délky zobáku. Mladí čápi mají kratší zobák zbarvený černě, dospělý ho mají delší a červený.

Děti z azylového domu v Kyjově vystavovaly v Praze
Děti z Azylového domu vystavovaly u Pražského Jezulátka

V případě, že zůstalo hnízdo neobsazené nebo je tam pouze jeden nebo dva nehnízdící čápi, tak i takový údaj je velmi cenný pro další vyhodnocení úspěšnosti hnízdění. I neobsazená hnízda se evidují a i takový údaj je důležité zadat do databáze čapích hnízd v České republice.

Na některých hnízdech jsou umístěny webkamery a díky nim můžete sledovat dění na čapích hnízdech v přímém přenosu. Sčítáním čapích hnízd a čápat přispějete k poznání i k jejich ochraně.

Jiří Šafránek