Na patní kosti vznikne výrůstek, který se podobá kohoutí ostruze, odkud také název tohoto onemocnění vznikl. Tato zánětlivá nemoc oproti očekávání více než starší lidi trápí muže a ženy kolem třicítky. S bolestivým došlapem zaviněným patní ostruhou se na vlastní kůži setkalo dokonce 15 procent populace.

Výrůstek tvoří kostěné zpevnění úponů vazů a svalů paty nebo výjimečně také Achillovy šlachy. V první fázi je kromě výměny bot vhodné nasadit obklady. Abychom mohli řešit problémy s Achillovou šlachou přírodní cestou, musíme volit prostředky protizánětlivé, ale také prostředky, které uvolňují vazivovou tkáň. Zvenčí je vhodné na postižené místo pokládat obklady. Tújový olej uvolňuje otoky, a navíc pomáhá při odstraňování nežádoucích ložisek. Třezalkový olej či olšová mast se uplatňují při regeneraci pokožky, zlepšují zánětlivé stavy, a proto jsou vhodnými pomocníky při těchto problémech. V nejtěžších případech se patní ostruha řeší operací či rázovou vlnou. Častější je však mírnější průběh, kdy můžeme nohám pomoci přírodní cestou. Ve většině případů se doporučuje užívat přírodní látky také vnitřně. Ztuhlé tkáně nám mohou pomoci uvolnit byliny, které mají schopnost rozpouštět, například pýr, lopuch nebo přípravky z pupenů jasanu či buku. Protizánětlivě působí také olše a třezalka, k zacelení narušené tkáně potom využijeme svídu krvavou.

Dopřejte si masáž nohou

Základem prevence je v první řadě výběr vhodné obuvi. Před vzhledem dejte přednost pohodlí a rozhodně nevybírejte boty, které nohu vytáčí do nepřirozené polohy. Dobrou volbou může být ortopedická obuv. Pokud víte, že postavení vaší nohy není správné, zkuste se poohlédnout po ortopedických pomůckách, jako jsou vložky do bot či patěnky. Vhodná pro patu a chodidlo není ani dlouhodobě strnulá pozice. Nebojte se proto pravidelně sundat boty a pořádně rozhýbat a procvičit prsty. Správnému oběhu pomůže také malá masáž, kterou si klidně můžete vyzkoušet sami. Ke zlepšení krevního oběhu se místně uplatňují pelargonie, echinacea anebo jinan. Výborným doplňkem k bylinné léčbě jsou koupele zaměřené na lymfatický systém či svalovou tkáň. Tyto koupele mohou být užity klasicky v podobě koupelí nebo také ve formě obkladů.

Jarmila Podhorná

bylinkářka