Zajímavý program se studentům líbil. Sesbíraly jsme jejich postřehy tak, jak hodnotili jednotlivé dny.

V pondělí jsme vybalili jsme si věci do našich krásných pokojíčků, měli jsme konkurz na profese: speleolog, geolog, stavař/vodař, zoolog, botanik, strážce, průvodce, historik. Bbylo dobře vymyšlené, že jsme každý den byli s jinými lidmi ve skupince. Řešili jsme reálné problémy jako „zaměstnanci“ CHKO Moravský kras. Také jsme běhali po lese a řešili kvíz a večer si zahráli divadlo o místních pověstech.

V úterý byla nejlepší byla speleologická rozcvička v gumácích, skvělé bylo prolézání všemi kouty jeskyní, pavouci byli ale nechutní. s Tondou jsme procházeli nepřístupnou jeskyni Holštejn, zde jsme měřili oxid uhličitý. Měly jsme radost, až stekla kapka po krápníku. /procházeli jsme jeskyni Lidomornu a pak jsme šli na zříceninu hradu Holštejn. Zjistila jsem, že nejchladnější místo Moravského krasu je u Staré Rasovny a naučila se naučila se, co je závrt.

Boskovičtí studenti chystají podnikatelské projekty.
Boskovičtí studenti chystají podnikatelské projekty. Další se mohou přidat

Ve středu jsme byli v Srnčí jeskyni, líbili se mi visící vrápenci. Ochutnávali jsme také dobré neznámé plody. Jíst dřín a trávě mě bavilo! Spoustu chráněných rostlin jsme pak hledali na Vilémovské stráni. Mně se nejvíc lovení brouků s Martinem a prolézání Smrtní jeskyně. A mně zas hledání kytek. Zkrátka jsme o botanice naučili víc než ve škole a taky už víme vše o repatriaci syslů.  Zábavné bylo chytnutí a následné určení sarančete pomocí entomologického klíče, zato hra na pastvu byla docela náročná. Mně se líbilo všechno kromě strmých kopců a zabláceného a mokrého oblečení.

Ve čtvrtek byla dobrá bojovka v Ostrově u Macochy. Bavilo nás taky vyzkoušet si záchrannou akci „zraněných“ holek. Líbily se mi chemické pokusy a rozbory vody v Lopači. Řešili jsem zajímavé zábavné a naučné hry. A suprové bylo plazení tunýlky v jeskyních.

Pamětické děti ozdobily budky pro sýkorky.
Pamětické děti se sešly na Budkobraní. Namalovaly budky pro sýkorky

Pak přišel pátek a čas se ohlédnout. Líbila se mi tady příroda, vzduch a krásné skály, dozvěděl jsem se mnoho zajímavých věcí, co jsem se nevěděl,pobyt se mi moc líbil, ale doporučuji vzít si více bot, lepší než škola, na pokojích byla sranda, líbily se mi procházky, protože jsme byli všichni spolu. Tento výukový program byl skvělý, naučný, rozhodně lepší než sedět ve škole. Nejlepší byly procházky na čerstvém vzduchu. Tento pobyt se mi velmi líbil a rozhodně na něj jeď i ty!"

Lenka Pravcová, Gabriela Vajčnerová