Přestože Vánoční ostrov spadá pod správu Austrálie, blíže je to k němu z Asie. Tedy alespoň zeměpisně. Z australského Perthu je totiž vzdálen 2360 kilometrů, zatímco z indonéské Jakarty je to jen 500 kilometrů. Rozloha ostrova je 135 kilometrů čtverečních. Nejvyšším tamním vrcholem je Murray Hill s 361 nadmořskými metry. 

Solné pláni Salar de Uyuni se také přezdívá "boží zrcadlo".
Pod obřím solným zrcadlem Salar de Uyuni se skrývá poklad. Pláň využívá i NASA

Svůj název získal Vánoční ostrov v 17. století od mořeplavce Williama Mynorse, který kolem něj plul 25. prosince 1643 a vzhledem k vánočnímu datu ho takto pojmenoval. Nyní má ostrov přibližně dva tisíce obyvatel. Jedná se o velmi zajímavé místo. „Jsou zde tropické deštné pralesy, sladkovodní mokřady, velkolepé mořské útesy a rozmanitá fauna a flóra nad vodou i pod ní,“ libují si cestovatelé.

Miliony krabů v pohybu

Masová migrace krabů červených na Vánočním ostrově je jedním z nejúžasnějších přírodních procesů na Zemi. Každoročně se miliony těchto velkých krabů vynoří z lesa a míří do oceánu, aby se rozmnožily. Hemží se všude na cestách, potocích, skalách a plážích.

„Migrace začíná s obdobím dešťů. Obvykle je to v říjnu nebo v listopadu, ale někdy to může být až v prosinci nebo lednu,“ uvedl například web Fox News.

Zdroj: Youtube

Přesné načasování a rychlost migrace závisí na fázi Měsíce. Krabi červení se vždy třou před svítáním při ustupujícím přílivu během poslední čtvrti Měsíce, tedy kdy jeho tvar připomíná písmeno C. Je až neuvěřitelné, jak přesně poznají, že mají opustit nory, aby stihli své noční rande. V některých oblastech se na jednom metru čtverečním pláže nebo skály může vyskytovat až 100 krabů najednou.

Celý proces rozmnožování krabů je poměrně složitý. „Ale když se pak v moři postupně z larválních stádií stane malý krab o velikosti asi pět milimetrů, vynoří se z vody a putuje zpět na souš. Opět jde o impozantní podívanou. Ale děje se tak dvakrát za deset let. Většinou se totiž malí krabi ještě jako larvy stanou potravou jiných vodních tvorů,“ připomenul web Parks Australia.

Ptáci kam se podíváš

Dvě třetiny plochy ostrova jsou prohlášeny za chráněné území. Proto zde má klid k životu i ptactvo. „Kamkoli na ostrově půjdete – jsou tam ptáci, skoro jako z Hitchcockova filmu. Vrkání, cvrlikání a dunivě tiché ‚woo‘ holuba císařského vás doprovázejí cestou mezi stromy,“ charakterizoval místo například web indianoceanexperiences.com.au

Vánoční ostrov je mezinárodně proslulým hnízdištěm mořských ptáků a každoročně přiláká asi 80 tisíc hnízdících mořských ptáků. Jedinečné prostředí deštného pralesa na ostrově obývá několik původních druhů, a to včetně vzácného jestřába vánočního.

Kouzelný vodní svět

Vánoční ostrov ohromuje rozmanitostí mořského života. Lze tam najít osmdesát osm druhů korálů a více než šest set padesát druhů ryb. Viditelnost pod hladinou je dlouhodobě vynikající a často dosahuje až 50 metrů. K vidění jsou i tuňáci, mečouni, barakudy, ale i žraloci, delfíni a želvy.

Řada potápěčů zde vyráží s přáním potkat se s bizarně vypadajícím měsíčníkem svítivým, jehož hmotnost může při délce tří metrů dosáhnout i tuny.

Ráj želv

Vánoční ostrov je vyhlášen i možností pozorovat želvy, a to dokonce při kladení vajíček. Pro tuto podívanou platí řada pokynů. „Když želva snáší vejce, mohou se k ní přiblížit maximálně tři lidé najednou, přičemž se od ní musí neustále držet ve vzdálenosti alespoň dvou metrů,“ zní jedno z pravidel, jak jej přibližuje web Parks Australia.

Turistika

K prozkoumání nevelkého ostrova je podle mnohých nejlepší, když se do lesů a na pláže vydáte pěšky. „Najdete zde trasy s různou obtížností. Od doslova relaxačních promenád až po drsné túry, jejichž cílem jsou opuštěné pláže,“ přibližují turističtí průvodci. Ostrov je pak protkán řadou nádherných vyhlídek na nádherné pobřeží.