Visutá lávka je součástí geoparku Arouca, jež se nachází na seznamu UNESCO, a propojuje vodopád Aguieras s propastí Paiva, přičemž přemosťuje 175 metrů hluboké údolí stejnojmenné řeky. 

Canopy Walk (Ghana)
Nejnebezpečnější mosty světa: Vypadají, že drží silou vůle, přesto jsou lákadlem

"Pokud se budete kochat úchvatným výhledem na údolí, potrvá vám přechod mostu asi deset minut. Pokud vás ale výhled vyděsí a z lávky budete spěchat, zvládnete ji přejít za minuty čtyři," konstatuje server americké televize CNN

Stavba mostu, za jehož designem stojí portugalské studio Itecons, trvala tři roky a byla dokončena v červenci 2020. "Cílem mostu je uspokojit různé skupiny lidí: fanoušky propravcovaného inženýrství, milovníky přírody i lovce adrenalinových zážitků," nechala se v minulém roce slyšet radnice městečka Arouca. 

Zdroj: Youtube

Všichni jmenovaní však budou muset za vstup na lávku, která plně otevře v pondělí 3. května (nyní na ni mohou pouze místní, pozn. red.), zaplatit. Mýtné bylo stanoveno na dvanáct eur (přibližně 300 korun), místní pak zaplatí pouze pět eur (asi 130 korun). 

Držitelé rekordů 

Jak připomíná CNN, až dosud patřil titul nejdelšího visutého mostu světa lávce Charlese Kuonena, která byla otevřena v roce 2017 ve švýcarské obci Randa a nese jméno svého největšího donátora. Visutá lávka, která nabízí překrásný výhled na Matterhorn či Weisshorn, měří přesně 494 metrů. 

Bermudský trojúhelník
Na světě je plno tajemných míst, která by podle vědců vůbec neměla existovat

Nejvýše položený visutý most světa se pak nachází v Číně. Stavba, která se klene ve výšce 300 metrů nad kaňonem Čang-ťia-ťie, ale není nic pro slabé povahy: chodník mostu totiž tvoří velké skleněné desky.