Nakonec nespadne. Řeč je o stavební perle uprostřed polí pod Řípem, kterou měl víc než před sto lety vyšňořit slavný secesní sochař. Po desetiletí pustnoucí statek Vladimírov, známý také jako Floriánka, si vzal do parády nový majitel. Budova má zase střechu i okna. Vlastník by se měl pustit i do záchrany umělecky cenného štítu s plastikou muže na koni a dvěma sochami ženských postav přiznávaných umělci Františku Bílkovi.

Památkáři stavení mezi Roudnicí nad Labem a vesnicí Krabčice dříve skoro odepsali. „Používáme pracovní stupnici od jedné do pěti, přičemž pětka je v podstatě zaniklá památka,“ vysvětlil Roman Švec z ústeckého Národního památkového ústavu s tím, že Vladimírov byl už skoro „na pětce“. Včetně jeho ojedinělé sochařské a nápisové výzdoby s národnostní tematikou, díky níž se dům naprosto vymyká jeho původnímu zemědělskému charakteru.

Měšťanský dům, Novoměstská 117 - Sobotka
Zachránil ji před zkázou. Muž vlastníma rukama opravil památku v Sobotce

Jestli se kromě budovy podaří pro další desetiletí zachránit i toto dílo, není jasné. Zatím dál chátrá. Deník se i v této věci pokusil kontaktovat nového vlastníka nemovitosti řídícího stavební práce, ale ten s reportérem nechtěl komunikovat. Jako vlastník zapsané kulturní památky je ale ze zákona povinen se o ni postarat. Přinejmenším štít zakonzervovat v současném stavu. Nebo sejmout a deponovat sochy a ty případně nahradit kopiemi. Jinak hrozí řízení ze strany stavebního úřadu, k němuž mohou podat návrh památkáři.

Záchrana štítu ale může být velmi nákladná. Potvrdil to i litoměřický restaurátor Libor Pisklák, který se na něj byl podívat. „Je to v zoufalém stavu. Reliéf by se asi zachránit dal, ale sochy jsou spíš na to je sundat, zpevnit, domodelovat podle torz nebo fotek. A na štít osadit kopie soch,“ vypočítal Pisklák s tím, že jedna socha by mohla vyjít asi na čtvrt milionu. Vlastník může žádat o dotace, podle památkářů už dříve dva příspěvky na opravy dostal.

Statkem prošly dějiny

Na svou dobu progresivní dům s železobetonovou konstrukcí postavil obchodník s dobytkem Josef Florián, zkolaudován byl v roce 1912. Podle pamětníků Roudničané dlouhá léta chodili kolem usedlosti při procesí na Říp. Statkář jim k tomu prý vyhrával na harmoniku a poutníky i hostil. Jeho rodina ve stavení přežila válku.

Rekonstrukce části Prokešova náměstí v Ostravě, 14. července 2021.
OBRAZEM: Nové náměstí v centru Ostravy sklízí chválu. Podívejte se, takto vypadá

Pak se ale časy změnily. V roce 1952 sem měli vtrhnout komunisté a vyhnat rodinu z domu. Ten údajně hned vyrabovali lidé z okolí. Potom Vladimírov po desetiletí sloužil jako státní statek. Usedlost pustla už tehdy, k definitivní zkáze ale vykročila až po revoluci, kdy zůstala zcela na pospas zubu času, nenechavcům i vandalům.

Podle některých zdrojů mělo ze statku dříve vzniknout hipologické muzeum. Jeho posledním majitelem i s okolními pozemky byl ruský občan žijící v Česku. „Měla tam vzniknout menší satelitní vesnice. Měl na to i developera,“ uvedl starosta nejbližších Krabčic Jiří Šimáček. Zastupitelé s projektem neměli problém, památkáři ale ano. Rus proto podle informací Deníku pozemky rozprodal a Vladimírov od něj koupil současný majitel.