V celoroční statistice prodaných nových vozů s elektrickým motorem ještě zůstávájí na prvních dvou pozicích žebříčku dva vozy značky Tesla. Za neohroženým SUV Model Y je Tesla Model 3. Té už ale výrazně šlapou na paty modely čínských značek.

Dobře si vedou zejména produkty značky BYD. Ještě lépe ve statistikách za měsíc říjen. Prohlédnout si je můžete v naší fotogalerii.

Nejenže se její model BYD Song Plus, který se nabízí jak ve verzi plug-in hybrid, tak rovněž „čistý bateriový elektromobil, stal nejprodávanějším elektromobilem v tomto měsící, ale na navíc má tato automobilka první desítce nejžádanějších elektrických aut celkem šest modelů.

Vůz Abarth 500e
Také Abarth vstupuje do světa elektromobilů. Nabídne skvělé pružné zrychlení

Dva pak má Tesla (Model Y a 3), desítku doplňují ještě třetí Wuling Hong Guang MINI EV a desátý Volkswagen ID.4.

Říjen byl historicky druhým nejúspěšnějším měsícem z hlediska tohoto typu vozů. Lepší bylo již jen letošní září, kdy byla překonána hranice milionu kusů.

Padne hranice 10 milionů?

Zhruba každý šestý z nových vozů, které se ve světě nově zaregistrují do provozu, má elektrický pohon. Z údajů portálu EV Volumes vyplývá, že letos v říjnu si zákazníci koupili přesně 932 000 bateriových elektromobilů a vozidel s pohonem plug-in hybrid.

Design elektrické novinky Volva byl již dlouho avizován
První Volvo s hrbolem: Porovnejte nové velké SUV EX 90 s dřívějšími XC90...

Je to o 55 procent vyšší číslo než ve stejném měsíci loňského roku. Na celkovém trhu s osobními auty tak mají elektromobily podíl již šestnáct procent.

Během deseti letošních měsíců se na celém světě prodalo již 7,7 milionu elektromobilů. Experti nevylučují, že již letos padne hranice deseti milionů kusů.