Sice ještě máme léto, ale podzimní plískanice už nejsou zase až tak daleko. Zejména ti, kteří jezdí často do vyšších hor, tak ocení výhody pohonu 4x4.

Na to, jaká je v současnosti nabídka nejlevnějších modelů, jejichž motory roztáčejí všechna čtyři kola, se můžete podívat do naší galerie. V ní jsou uvedeny také přesné počáteční ceny daných aut.

Nejlevnější "čtyřkolka" na našem trhu s novými osobními auty nyní přijde na nejméně 425 900 Kč. Kupodivu se nejedná o SUV, ale o klasický městský hatchback. Suzuki Swift, o němž je řeč, lze samozřejmě pořídit také s pohonem pouze přední nápravy.

Také druhý nejlevnější model kategorie 4x4 nabízí japonská značka Suzuki. Jde o miniSUV Ignis. Je pouze o 14 000 dražší než Swift.

Bronzovou příčku v našem žebříčku nejlevnějších vozů s pohonem všech kol obsadil korejský produkt SsangYong Tivoli. I tento vůz má cenovku položenou ještě poměrně hluboko pod hranicí půl miliónu korun. Přesně nyní za jeho nejlevnější verzi 4x4 dealeři vyžadují 459 800 Kč.

Naopak již nad půlmiliónem se nachází Dacia Duster 4x4. Ta léta bývala nejlevnějším modelem v této kategorii aut, nyní jí však patří až čtvrtá pozice.

I v ceně do 500 000 Kč lze najít modely s pohonem všech kol
Přehled nejlevnějších SUV na trhu. Nejlépe pochodíte u korejských značek

Na dalších příčkách se pak střídají japonské a korejské vozy, přičemž převahu mají ty ze země vycházejícího slunce. Z dvaceti je jich plná polovina. Suzuki nabízí čtyři modely, Mazda a Subaru po dvou. Zmíněnou desítku doplňují ještě Nissan Qashqai a Toyota Yaris Cross.

Octavia je drahá, ale se solidní výbavou…

Poměrně výhodný poměr cena/výkon lze nalézt také u typů prodávaných značkou SsangYong.

Nejlevnějším modelem s pohonem 4x4, který se montuje na našem území, je Hyundai Tucson. Tento 4,5 metru dlouhý automobil s karosérií SUV pohání zážehový přeplňovaný čtyřválec s objemem 1,6 litru a výkonem 150 koní. Je spojený se šestistupňovou manuální převodovkou.  Cena 669 900 Kč se vztahuje k výbavě Comfort.

Širokou nabídku levnějších aut má Fiat
Nad levnými klasickými auty se smráká. Do půl milionu jich jsou jen tři desítky

Nejlevnějším produktem 4x4 s logem mladoboleslavské automobilky je v současné době Octavia. Za 784 900 Kč získá kupující vůz s karosérií liftback, ve výbavě Ambition a s dvoulitrovým turbodieselem s výkonem 150 koní pod kapotou. V ceně již je i sedmistupňová automatická převodovka DSG. Stejně vybavené kombi je pak o čtyřicet tisíc korun dražší.

Druhou nejlevnější "čtyřkolkou" Škody je nyní Karoq. S cenou od 838 900 Kč však skončil těsně za naší vybranou dvacítkou. 

Do přehledu dvaceti nejlevnějších aut 4x4 se dostal také jeden užitkový model. Jedná se o Volkswagen Caddy v užitkové i osobní verzi. Levnější je logicky ta s plechovou skříní, když stojí 780 317 Kč. Pětimístná varianta má cenu od 823 400 kč.