První případ koronaviru byl v Česku potvrzen 1. března. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch 4. března v televizi prohlásil: „Nemám respirační roušku připravenou, nemyslím si, že v tuto chvíli je to v Česku nezbytné.“ Lékař a poslanec ODS Bohuslav Svoboda k tomu dodal: „Roušky, co jsou v lékárnách, jsou skutečně spíš tak pro ty Japonce, když se rvou všichni do vlaku nebo tramvaje.“

Hausnumera

Zatímco čeští politici a lékaři ještě tápali jaký postoj k rouškám zaujmout, vietnamští spoluobčané sledovali boj Vietnamu s koronavirem. Po prvním případu Vietnam 1. února zavřel hranice s Čínou. Zrušil lety i vyučování. Začala distribuce roušek a dezinfekce zdarma, testování, hygienická osvěta, měření teploty. Dobrovolníci se hlásili jako opora komunity.

Zatímco v miliardové Číně koronavirus způsobil apokalypsu, v sousedním stomilionovém Vietnamu bylo v polovině března 57 nakažených. A to ještě jeden z nich byl český cestovatel Michal Kocián. Vyléčil se, přežil koronavirus i zápal plic a dnes adoruje vietnamské zdravotnictví perfektně na připravené na epidemii.

Vietnamští zpěváci koncem února pustili do světa animovaný klip, který propaguje preventivní opatření. Čeští Vietnamci z Tamdy Foods písničku doplnili českými titulky. Základní sdělení ani překlad nepotřebuje: nos roušku, dezinfikuj si ruce, važ si zdravotníků a společně koronavirus z WuChanu porazíme.

Zapomeňte na ohníčky

„Místo aby si lidé koupili lékařskou protivirovou masku, český stát FFP3 právě zakázal prodávat. V současnosti český lid ještě žije normálně. Místo strachu z toho, že neopustíme dům, pojďme společně šířit naše komunitní vědomí o zajištění hygieny pro jednotlivce, pro rodiny i pro ty kolem. Vietnam zabránil přenosu infekce částečně i kvůli dobré propagandě,“ napsali Tamdy Foods pod přeloženou písničku. Zveřejnili video 4. března, aby se o rouškách dozvěděli i čeští přátelé, které zkušenost s koronavirem teprve čeká.