Krom zděšení, lítosti a soustrasti vytane člověku na mysli otázka: Dalo se tomu zabránit? Odpověď zní, ne. Neexistuje žádná všeobecně platná obrana před vyšinutými ničemy.

Velká covidová lež?

V živé paměti jsou dvě neštěstí, která se stala nedaleko od Bohumína. Před Vánoci zastřelil vražedný šílenec sedm lidí v čekárně ostravské nemocnice. V roce 2013 vyhodil Antonín Blažek doslova do povětří panelák ve Frenštátě pod Radhoštěm. K zločinu ho vedla pomsta. Ta byla patrně i důvodem bohumínské tragédie.

Přes veškerý žal a zděšení by bylo úlevné dovědět se, že teď to bylo jinak. Nešťastná náhoda. Ne ďábelský záměr, jehož krutost nemá žádné srovnání. Stát a úřady nemohly tak jako tak neštěstí zabránit. Jejich povinností je nyní v první řadě pomoci všem, které tragédie zasáhla. Pomoc musí být rychlá, přesná a účinná.

Válka o vrchol Sněžky

Ještě jedna souvislost se dere na mysl. Požár v Bohumíně vzplál přesně v den dvanáctého výročí železničního neštěstí ve Studénce. Na expres spadl tehdy most. Osm mrtvých, množství zraněných. Nebyl to čin jednotlivce, nýbrž systémové selhání. Dodnes viníka neznáme. Kde je spravedlnost?